Saturday , June 22 2024

Peste 130 de eurodeputați au semnat o petiție care solicită un impozit asupra averilor foarte mari

Peste 130 de deputați au semnat o petiție în favoarea creării unui impozit asupra averii celor foarte bogați la scară internațională pentru a participa “la tranziția ecologică și socială“, relatează AFP, citat de Agerpres.


“Ceea ce am reușit să realizăm pentru multinaționale, trebuie să facem acum pentru marile averi”, scriu, într-un articol publicat în Le Monde, Aurore Lalucq (grupul S&D din PE, stânga) și economistul Gabriel Zucman, printre inițiatorii acestei campanii.
“Propunerea noastră este simplă: instaurarea unui impozit progresiv asupra averii celor foarte bogați la scară internațională pentru a reduce inegalitățile, participând în același timp la investițiile necesare tranziției ecologice și sociale”, explică eurodeputata și economistul, expert recunoscut în evaziune fiscală și taxarea veniturilor mari.
Autorii menționează ideea unui impozit de 1,5% începând de la o avere de 50 de milioane de dolari, afirmând însă că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis “colectiv și democratic”.
Aurore Lalucq și Gabriel Zucman fac apel la OCDE și ONU să lanseze negocieri privind introducerea acestui impozit și cer Uniunii Europene să acționeze.
Ei afirmă că în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea om cel mai bogat din lume, “nu a plătit un cent în impozite federale” și că în Franța, “cele mai bogate 370 de familii nu sunt taxate decât cu circa 2 până la 3%”.
Petiția lor a fost semnată în principal de deputați europeni ecologiști și de stânga, de circa zece economiști și de ONG-uri internaționale, între care și Oxfam.
Pentru a-și susține propunerile, Aurore Lalucq și Gabriel Zucman citează exemplul impozitului minim de 15% asupra beneficiilor multinaționalelor, la care au aderat aproape 140 de țări “când toată lumea repeta că este imposibil”. (Agerpres)

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …