Sunday , July 21 2024

Partidul Laburist, favorit în alegerile parlamentare ce au loc joi în Marea Britanie

Aproximativ 46 de milioane de britanici sunt aşteptaţi joi la secţiile de votare pentru a alege pe cei 650 de membri ai Camerei Comunelor, într-un scrutin în care Partidul Laburist este dat de sondajele de opinie drept favorit pentru a forma un nou guvern la Londra, notează Reuters, DPA şi AFP.


Secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 07:00 şi 22:00 (06:00 şi 21:00 GMT).

Fiecare deputat britanic este ales printr-un scrutin uninominal într-un singur tur, ceea ce favorizează marile partide.

În ultima sa zi de mandat de premier, Rishi Sunak le-a cerut alegătorilor să ”salveze Regatul Unit” de o majoritate laburistă votând pentru conservatori.

În ultimul său discurs din campania electorală, desfăşurat miercuri, Sunak a fost însoţit de soţia sa, Akshata Murty, şi de părinţii lui.

”Acesta va lupta până la fluierul final”, a spus Sunak în discursul respectiv.

De partea sa, liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, i-a încurajat pe alegători să îşi ”imagineze o Mare Britanie care avansează alături de un guvern laburist”.

Favorit să devină viitorul şef al guvernului, Starmer s-a declarat mulţumit de campania electorală şi a mărturisit că partidul său este ”pregătit pentru ceea ce urmează”.

O medie a sondajelor de opinie din ultimele şapte zile creditează Partidul Laburist cu 39% din intenţiile de vot, cu 18 puncte procentuale mai multe decât sprijinul pentru Partidul Conservator.

Cele două formaţiuni sunt urmate de partidul populist Reform UK (16% din intenţiile de vot), liberal-democraţi (11%) şi Verzi (6%).

Conform celei mai recente proiecţii realizate de institutul YouGov, laburiştii ar urma să deţină 431 de locuri în Camera Comunelor, iar conservatorii 102 locuri, ceea ce ar însemna o majoritate fără precedent în ţară începând din 1832.

Liberal-democraţii ar obţine 78 de locuri, iar Reform UK trei locuri, ceea ce i-ar permite lui Nigel Farage să acceadă în parlament după şapte tentative eşuate. AGERPRES 

Vezi si

Fost deputat ucrainean și cadru universitar, împușcat în cap

În seara zilei de vineri, 19 iulie, în cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, …