Parlamentul Greciei a votat pentru austeritate şi salvarea financiară a ţării

reportersite
13 februarie 2012, 9:30

Parlamentul a adoptat duminică programul economic de austeritate care permite declanşarea unui plan financiar de salvare a Greciei şi menţinerea sa imediată în zona euro, aşa cum au cerut creditorii ţării, a anunţat preşedintele Legislativului Philippos Petsalnikos, relatează AFP.

După o duminică seara marcată de manifestaţii violente împotriva măsurilor de austeritate la Atena, programul economic – care cuprinde un pachet de măsuri de austeritate în schimbul acordării unui nou ajutor financiar ţării de către creditorii săi instituţionali şi unei operaţiuni de ştergere a datoriei suportată de creditorii săi privaţi – a fost adoptat cu majoritatea voturilor, cu puţin înainte de ora 23.00 GMT (luni, 1.00, ora României).

„Din cei 278 de deputaţi prezenţi, 199 au votat pentru, 74 împotrivă”, a declarat Petsalnikos, la finalul votului în Parlament, care cuprinde 300 de deputaţi.

Textul a primit aprobarea principalelor două partide, socialiştii din Pasok şi Noua Democraţie (dreapta), care participă la Guvernul de coaliţie al premierului Lucas Papademos.

Însă peste 20 dintre cei 153 de deputaţi socialişti au votat împotriva proiectului. Ei au fost excluşi imediat din grupul parlamentar al Pasok, în urma unei decizii scrise a liderului formaţiunii, Giorgios Papandreou, adresată preşedintelui Parlamentului.

La fel, 21 de deputaţi de dreapta, dintr-un total de 83, au votat împotrivă, fiind de asemenea excluşi din rândul parlamentarilor de dreapta, în urma unei decizii a liderului partidului Antonis Samaras.

Doi dintre cei 16 deputaţi ai partidului de extremă dreapta Laos, care s-a retras săptămâna aceasta din Guvern în semn de protest faţă de măsurile drastice de ajustare a economiei greceşti, s-au pronunţat, în schimb, în favoarea programului de austeritate. Aceşti doi deputaţi au fost excluşi din grupul parlamentar al Laos.

La finalul votului, un bărbat a urcat în tribuna publicului din Parlament şi a strigat „lăsaţi poporul să vorbească, domnule prim-ministru”. El a fost reţinut imediat.

Chiar înainte de începerea votării, Papandreou a insistat în mod solemn asupra importanţei opţiunii prezentate parlamentarilor, şi anume „avansarea împreună cu Europa şi moneda unică” sau precipitarea ţării în „mizerie, bancrută, marginalizare şi excluderea din (zona) euro”.

Aprobarea deputaţilor era indispensabilă pentru deschiderea unei căi în vederea deblocării unui împrumut european în valoare de 130 de miliarde de euro, necesar pentru evitarea unui default de plată al Greciei în martie, când urmează să ramburseze 14,5 miliarde de euro.