Friday , October 7 2022

Parlamentul European a votat pentru un embargo total și imediat la importul de gaze și petrol din Rusia

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere un embargo total și imediat la importul de gaze și petrol din Rusia în UE, precum și renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2.

Rezoluția, care nu are un caracter legislativ, ci este doar un îndemn către statele membre UE și Comisia Europeană, a fost adoptată joi la Strasbourg de plenul Parlamentului European cu 513 voturi pentru, 22 contra și 19 abțineri. Europarlamentarii români de la toate partidele care au fost prezenți au votat pentru această rezoluție.

Europarlamentarii români Marian-Jean Marinescu, Gheorghe Falcă (ambii de la PNL/PPE), Eugen Tomac, Traian Băsescu (ambii – PNL/PP) și Ramona Strugariu (USR/Renew Europe) au contribuit la amendarea articolului 15 din rezoluție, cerând astfel urgentarea introducerii unui embargo UE la importul de gaze din Rusia.

Inițial, articolul 15 din proiectul de rezoluție făcea „apel la embargo total și imediat împotriva importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear şi gaze din Rusia, cât de repede posibil, precum și la renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 şi prezentarea unui plan pentru continuarea asigurării securității aprovizionării cu energie pe termen scurt”. În textul final al rezoluției, prin amendarea acestui articol, s-a eliminat sintagma „cât de repede posibil”, astfel încât să nu mai lase marjă pentru amânarea restricțiilor la importul de gaze rusești.

Amendamentul a trecut cu 413 voturi pentru, 93 contra și 46 de abțineri în plenul Parlamentului European, joi, la Strasbourg. Aceste amendamente au fost aprobate de europarlamentarii români, cu excepția Mariei Grapini (Partidul Puterii Umaniste/S&D) și a Corinei Crețu (Pro România/ S&D), care s-au abținut. La voturi împotriva amendamentelor se regăsește fostul premier polonez Beata Szidlo (PiS/ECR), lider în partidul de guvernământ de la Varșovia, cunoscut drept unul dintre cei mai hotărâți aliați ai Ucrainei.

De asemenea, rezoluţia „subliniază că toate activele oficialilor ruşi sau oligarhilor asociaţi cu regimul lui Putin, cât şi ale oamenilor-paravan şi ale oamenilor lor de paie, precum şi ale celor din Belarus legaţi de regimul lui Lukaşenko ar trebui confiscate, iar vizele lor pentru UE și permisele lor de rezidenă în UE trebuie revocate, în cadrul unei interdicţii complete şi imediate asupra paşapoartelor, vizelor şi permiselor de rezidență <>”.

O altă solicitare a europarlamentarilor este excluderea tuturor băncilor rusești din sistemul SWIFT, pentru a le bloca astfel tranzacțiile. Alte cereri ale Parlamentului de la Strasbourg: interzicerea intrării în apele teritoriale ale UE și a staționării în porturile UE a tuturor navelor conectate la Rusia și interzicerea transportului rutier de mărfuri dinspre și către Rusia și Belarus.

HotNews

Vezi si

Noi tensiuni între Grecia şi Turcia. Premierul grec a părăsit dineul în timpul discursului președintelui turc

Tensiunile dintre Grecia şi Turcia au cunoscut un nou episod joi seară la Praga, atunci …