Thursday , August 18 2022

Parlamentul de la chisinau, incapabil sa aleaga presedintele tarii

Marian Lupu, candidatul coalitiei aflate la putere la presedintie

Republica Moldova nu reuşeşte să depăşească impasul politic privind alegerea şefului statului.

Parlamentul de la Chişinău va decide o nouă dată de alegere a şefului statului, dacă până luni, la ora 24.00, nicio persoană nu îşi va depune candidatura pentru funcţia de preşedinte, o perspectivă probabilă, din moment ce comuniştii au anunţat că nu vor avea candidat, iar AIE nu a ajuns la consens, notează NewsIn.

Dacă luni, până la ora 24.00, nu se va înregistra niciun candidat la funcția de șef al statului, comisia parlamentară specială pentru alegerea președintelui va fi dizolvată, iar Parlamentul Republicii Moldova va trebui să stabilească o nouă dată pentru alegerea președintelui, a declarat deputatul PLDM, Tudor Deliu, după ședința Alianței pentru Integrare Europeană (AIEA).

Totodată, deputatul a spus că este exclusă declanșarea alegerilor anticipate, din motiv că procedura a fost demarată, însă nu s-a finalizat, relatează UNIMEDIA.

Potrivit deputatului, la ședința Alianței nu s-a vorbit despre altă candidatură decât cea a lui Marian Lupu. De asemenea, au fost discutați pașii care urmează a fi întreprinși până la ora 24.00.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a părăsit mai devreme ședința AIE. Și de această dată liberalul a declarat că nu va vota candidatura fostei comuniste Zinaida Greceanîi. “Igor Dodon trebuia să facă ceea ce a declarat la ieșirea din PCRM: să contribuie la depășirea crizei politice. Dacă vine cu aceeași soluție cu care a venit PCRM, adică cu candidatura Zinaidei Greceanîi, mai bine rămânea în partid”, a menționat acesta.

Prima tentativă de alegere a șefului statului ar urma să aibă loc la 18 noiembrie. Liderii democrat şi liberal-democrat ar înclina să accepte o candidatură a Zinaidei Greceanîi, pentru a-şi asigura de la “comuniştii disidenţi” voturile lipsă pentru majoritatea necesară alegerii preşedintelui, dar liberalii refuză să voteze o altă candidatură decât cea convenită de AIE în protocolul de constituire, adică Marian Lupu.

Şeful statului moldovean este ales de parlamentari, dar coaliţia aflată la guvernare nu are majoritatea necesară în legislativ pentru impunerea lui Marian Lupu în funcţia mult dorită. Reprezentanţii AIEA sperau să primească sprijin pentru alegera lui Lupu de la deputaţii care au părăsit recent Partidul Comuniştilor – în frunte cu Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi – dar aceştia nu s-au arătat dornici de a susţine varianta guvernului.

Vezi si

China trimite trupe în Rusia pentru exerciții militare comune

Trupele chineze se vor deplasa în Rusia pentru a lua parte la un exercițiu comun …