Wednesday , February 8 2023

Parașutiști ruși au aterizat la Harkov. Oraşul Herson a căzut în mâinile forţelor ruse

Trupe aeropurtate ruse au aterizat la Harkov în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a indicat armata ucraineană, făcând cunoscut că în oraşul din estul Ucrainei luptele sunt în curs de desfăşurare, notează AFP.

Miercuri dimineață erau alerte de raid aerian în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în capitală. Sirenele s-au auzit miercuri dimineață în Cernihiv și Sumy, Pryatyn și Myrhorod, dar și în Kiev.  Armata rusă pare să fi cucerit centrul oraşului Herson, din sudul Ucrainei, relatează CNN. Primarul oraşului a atras atenţia că sunt atacate clădiri rezidenţiale. La rândul său, BBC citează oficiali locali ucraineni care afirmă că oraşul Herson a căzut în mâinile forţelor ruse

“Trupele aeriene ruse au aterizat la Harkov (…) şi au atacat un spital” local, a declarat armata ucraineană într-un comunicat pe reţeaua Telegram. “Lupte sunt în curs între invadatori şi ucraineni”, potrivit comunicatului. Acest anunţ a fost făcut în ziua a şaptea a ofensivei ruse din Ucraina, lansată la 24 februarie şi care s-a intensificat marţi.

Harkov, un oraş cu 1,4 milioane de locuitori în apropiere de frontiera cu Rusia, a fost vizat marţi de mai multe bombardamente care au făcut cel puţin zece morţi şi peste 20 de răniţi, potrivit autorităţilor locale.

La Mariupol, un port de la Marea Azov, peste o sută de oameni au fost răniţi marţi în tiruri ale forţelor ruse, potrivit primarului oraşului, Vadim Boicenko, citat de presa ucraineană.

La Herson, ale cărui intrări erau deja controlate de forţele ruse, acestea din urmă au preluat în cursul nopţii controlul asupra gării şi portului, potrivit primarului oraşului, Igor Kolihaiev, citat de media locale.

La Borodianka, la 50 de kilometri de Kiev, lovituri aeriene ruse au distrus marţi două clădiri rezidenţiale, potrivit prim-adjunctului ministrului de externe ucrainean, Emine Djeppar, care a distribuit un videoclip cu clădirile gri parţial în ruine, cu apartamente în flăcări.

Ministerul ucrainean al Apărării a mai indicat în cursul nopţii că se teme de un atac din Belarus.

“Trupele belaruse au fost puse în stare de alertă şi se află în zonele de concentrare cele mai apropiate de frontiera cu Ucraina”, a afirmat ministerul într-un comunicat pe Facebook.

În cursul zilei de marţi, serviciile ucrainene de informaţii au constatat o “activitate importantă” a avioanelor în zona de frontieră, iar acolo au fost observate convoaie de vehicule care transportau alimente şi muniţii, potrivit comunicatului.
Având în vedere aceste mişcări, Belarusul “probabil ar putea sprijini în viitor invadatorii ruşi în războiul ruso-ucrainean”, a avertizat ministerul.

“Atacuri cu rachete împotriva ţintelor militare şi civile” din Ucraina au fost lansate “sistematic” de pe teritoriul belarus de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, a adăugat el. AGERPRES 

Vezi si

Bilanțul cutremurului: Cel puțin 4.440 de morți  în Turcia  și Siria. Peste 100 de replici

 Echipele de salvare au lucrat în noaptea de luni spre marți pentru a elibera persoanele …