Thursday , May 23 2024

Papa Francisc: ”Trăim al treilea război mondial”

Papa Francisc a declarat că ”trăim al treilea război mondial” și că războiul din Ucraina în urma invaziei Rusiei ”a fost poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat”, potrivit transcrierii unei conversații pe care a avut-o în urmă cu câteva zile cu zece reprezentanți ai revistelor culturale europene ale Societății lui Isus (Ordinul iezuit al Bisericii Catolice), reuniți în audiență la Biblioteca privată a Palatului Apostolic, relatează EFE și La Stampa, citate de Agerpres.


”În urmă cu câțiva ani, mi-a trecut prin cap să spun că trăim un al treilea război mondial în bucăți. Acum, pentru mine, al treilea război mondial a fost declarat. Iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Ce se întâmplă cu omenirea care a avut trei războaie mondiale într-un secol?”, a spus Francisc, potrivit unei transcrieri a conversației publicate marți de ziarul La Stampa, preluat de EFE.
Referindu-se la agresiunea Rusiei în Ucraina și la modul în care se poate contribui la pace, Francisc a spus că “trebuie să ne îndepărtăm de tiparul obișnuit conform căruia Scufița Roșie era bună și lupul era rău. Se conturează ceva global, cu elemente foarte interconectate”.
El a citat opinia unui șef de stat cu care s-a întâlnit înainte de începerea războiului, care și-a exprimat îngrijorarea “cu privire la modul în care se mișcă NATO”.
“Cu două luni înainte de conflict, un șef de stat mi-a spus că Alianța Atlantică risca să dezlănțuie ceea ce s-a întâmplat”, a spus papa, citat de La Stampa.
L-am întrebat de ce și mi-a răspuns: “Ei latră la porțile Rusiei. Iar ei nu înțeleg că rușii sunt imperiali și nu permit niciunei puteri străine să se apropie de ei” și a concluzionat spunând că “situația ar putea duce la război. Acest șef de stat a știut să citească semnele a ceea ce se întâmpla”, a povestit Francisc.
În opinia papei, pericolul este să ne concentrăm doar pe “brutalitatea și ferocitatea cu care acest război este purtat de trupe, de obicei mercenare, folosite de ruși, care preferă să trimită ceceni, sirieni și mercenari” și că “acest lucru este monstruos”. Dar, a adăugat el, “fără a vedea și toată drama din spatele acestui război, care poate că a fost într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat. și sesizez un interes în testarea și vânzarea de arme. Este foarte trist, dar până la urmă, asta este miza”.
Suveranul pontif a spus că unii cred că prin această gândire el este în favoarea președintelui rus, Vladimir Putin. ”Nu, nu sunt. Este simplist și greșit să spui așa ceva. Dar sunt pur și simplu împotriva reducerii complexității la distincția dintre bine și rău, fără să mă gândesc la rădăcini și la interese, care sunt foarte complexe”, a spus el.
Francisc și-a reiterat admirația pentru “eroismul poporului ucrainean” și a spus că “ceea ce avem în fața noastră este o situație de război mondial, de interese globale, de vânzări de arme și de apropriere geopolitică, care martirizează un popor eroic”.
Suveranul pontif argentinian a subliniat, de asemenea, pericolul ca atenția față de ceea ce se întâmplă în Ucraina să se diminueze în timp și a întrebat: ”Ce se va întâmpla când entuziasmul de a ajuta va scădea? Pentru că lucrurile se răcesc, cine va avea grijă de aceste femei? Trebuie să privim dincolo de acțiunile concrete din acest moment și să ne dăm seama cum le vom sprijini pentru a nu fi traficate, pentru a nu fi exploatate, pentru că vulturii deja dau târcoale”.
Jorge Bergoglio a povestit că, în timpul convorbirii sale de 40 de minute cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, acesta i-a citit “o declarație în care dădea motivele pentru a justifica războiul” și că el i-a răspuns: “Frate, noi nu suntem clerici ai statului, suntem păstori ai poporului”.
El a explicat că au luat de comun acord decizia să amâne întâlnirea programată pentru 14 iunie la Ierusalim “pentru ca dialogul să nu fie înțeles greșit” și a anunțat că speră să se întâlnească cu patriarhul rus în Kazahstan, în septembrie, când acesta va participa la cel de-al 7-lea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, care va avea loc la Nur-Sultan. (Agerpres)

Vezi si

Rusia vrea să retraseze fără consultare frontierele maritime de la Marea Baltică cu Finlanda și Lituania, state NATO

Ministerul rus al Apărării a propus o revizuire a frontierelor maritime din Marea Baltică cu …