Friday , July 1 2022

Papa a propus ca în Vinerea Marea crucea să fie dusă de o femeie din Ucraina și una din Rusia. Gestul e văzut ca jignitor

Vaticanul a propus ca în Vinerea Mare, cand are loc ceremonia religioasă în care e reconstituit Drumul Crucii, două femei – una din Ucraina și una din Rusia – să ducă împreună crucea. Ambasadorul ucrainean la Vatican Andrîi Iuraș nu susține însă propunerea.

”Discuțiile pe acest subiect sunt în desfășurare. Încercăm să explicăm de ce este imposibil ca această idee să fie implementată și ce consecințe ar avea”, a scris Iuraș pe Facebook.

De asemenea, meditația pentru cea de-a 13-a stație a procesiunii Drumul Crucii a fost scrisă de o femeie ucraineancă și una rusă, potrivit „America Magazine”. Textul vorbește de ”moarte peste tot” și întreabă ”Unde ești Tu, Doamne? De ce Te ascunzi? Vrem ca viețile noastre să fie ca înainte. De ce se întâmplă toate astea? Cu ce am greșit? De ce Ți-ai întors fața de la noi? De ce ți-ai întors fața de la popoarele noastre?”.

În continuare, textul menționează greutățile obținerii reconcilierii. ”Doamne, unde ești? Vorbește cu noi în tăcerea morții și a divizării și învață-ne să fim făcători de pace, frați și surori, și să reclădim ceea ce bombele au încercat să distrugă”.

Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscopul Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina, s-a opus de asemenea: ”Consider o asemenea idee ambiguă, prematură și că nici nu ia în considerare contextul agresiunii rusești în Ucraina”.

”Textele și gesturile propuse pentru a 13-a stație a acestui Drum al Crucii sunt chiar jignitoare, în contextul în care ne așteptăm la atacuri și mai sângeroase ale rușilor asupra satelor și orașelor noastre”, a spus liderul Biserii Catolice din Ucraina, cerându-i Papei Francisc să reconsidere ideea.

Vezi si

UPDATE: O rachetă a ucis 17 persoane și a rănit peste 30, inclusiv copii, în Odesa. Un bloc și un centru de recreere bombardate

UPDATE: Cel puțin 17 oameni au fost uciși și peste 30 răniți, inclusiv copii, după …