Friday , December 1 2023

Papa: A ajuta Ucraina cu arme este acceptabil din punct de vedere moral

Papa Francisc consideră că este „acceptabil din punct de vedere moral” ca țările occidentale să furnizeze Ucrainei arme care resping o invazie pe scară largă a Rusiei, deoarece acest lucru este făcut în scopul autoapărării.

După cum relatează publicația ucraineană „Evropeiska Pravda” (Adevărul European) cu referire la Reuters, Papa Francisc a făcut afirmații de acest fel în timpul unei conferințe de presă de joi, întorcându-se de la un summit religios din Kazahstan.

„Aceasta este o decizie politică care poate fi morală, moral acceptabilă, dacă este adoptată în condițiile moralității. Auto-apărarea nu este doar legală, ci și o expresie a iubirii față de patria-mamă. Cine nu se apără, cine nu apără nimic, nu-i place. Cei care protejează dragostea”, a răspuns Papa la întrebarea despre cum evaluează furnizarea de arme occidentale către Ucraina. Papa a adăugat că o decizie de a furniza arme poate deveni imorală dacă „intenția sa este de a provoca mai mult război sau de a vinde arme sau de a scăpa de armele care nu sunt necesare”.

Suveranul pontif a vorbit și despre posibile negocieri între Ucraina și Rusia. În opinia sa, dialogul este greu de purtat, dar „nu trebuie respins”. „Nu aș exclude un dialog cu niciun stat aflat în război, chiar dacă acesta este agresorul … Uneori este necesar să se poarte un astfel de dialog. Trebuie, indiferent cât de mult ne-am dori”, a spus el.

O parte din presa ucraineană precum TSN, remarcă despre faptul că Papa a avut declarații și acțiuni ambigue cu privire la războiul din Ucraina. Da, el a susținut că războiul a fost provocat, a criticat furnizarea de arme Ucrainei și, de asemenea, a plasat cel puțin o parte din responsabilitatea războiului asupra NATO. De altfel, TSN remarcă faptul că această opinie a Papei cu privire la furnizarea de arme Ucrainei este semnificativ diferită de poziția exprimată de acesta mai devreme.

În acest sens, publicația ucraineană citează dintr-un interviu pe care suveranul pontif l-a acordat publicației italiene Corriere della Sera, în luna mai și când ar fi sugerat că țările occidentale nu ar trebui să furnizeze arme Ucrainei. „Nu pot să răspund, sunt foarte departe, la întrebarea dacă este corect să se furnizeze (arme, – n.red.) ucrainenilor. Este clar că armele sunt testate pe acest teren”, a spus el.

Anterior, Papa a îndemnat să nu se justifice războiul cu religia, făcând aluzie la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Chiril. (D.P.)

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …