Monday , November 28 2022

Panica in Canada dupa cutremurul de 7,7: replici mari, valuri de tsunami de un metru

Cutremurul din Canada a fost urmat de cel puţin zece replici cu magnitudine mai mică decât cea a seismului iniţial, relatează CNN. Ultima a fost un seism cu magnitudine 5.

Autorităţile canadiene au lansat, sâmbătă seara, o alertă de tsunami după un “seism major” cu magnitudinea de 7,7 produs în largul coastei de vest a ţării, a anunţat Ministerul Resurselor Naturale.

Arhipelagul Hawaii a fost lovit sâmbătă seară (ora locală) de un tsunami provocat de seismul din Canada, ceea ce a determinat autorităţile să ceară unui număr de 100.000 de persoane să se refugieze în locuri mai înalte, transmite duminică Reuters.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific a anunţat că primele valuri au avut o înălţime de un metru şi au avut o forţă mai mică decât se aştepta.

‘Tsunami a ajuns la momentul preconizat. Ne aşteptam ca valurile să fie puţin mai mari’, a declarat geofizicianul Gerard Fryer.

Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific estima că primul val ar putea lovi insulele Hawaii în jurul orei locale 10.28 p.m. (08.28 GMT).

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit sâmbătă seară coasta de vest a Canadei, fiind declanşată alerta de tsunami, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), preluat de AFP.

Epicentrul seismului, care s-a produs la ora locală 20.04 (duminică, 05.04, ora României), a fost localizat în Insulele Queen Charlotte, la circa 200 de kilometri sud-sud-vest de portul Prince Rupert de pe litoralul canadian.

Cutremurul s-a produs la o adâncime de 17,5 kilometri, potrivit USGS.

Centrul de alertă pentru tsunami al Pacificului a emis un buletin subliniind că există riscul producerii de tsunami pe coasta de vest a continentului nord-american, din Alsaka şi până în nordul Insulei Vancouver

Vezi si

VIDEO. Violențe la Bruxelles după victoria Marocului asupra Belgiei la Mondiale

Fanii marocani au făcut haos pe străzile din Bruxelles după victoria echipei lor contra Belgiei …