Friday , March 29 2024

Ororile razboiului: 18 copii morti si sute raniti in Gaza

Cel puţin 18 copii, dintr-un bilanţ provizoriu de 116 morţi, au fost ucişi, în timp ce câteva sute au fost răniţi de la începutul operaţiunii israeliene, miercuri, în Fâşia Gaza, potrivit Centrului palestinian pentru drepturile omului, relatează AFP.

Printre ei se află şi Tasnim al-Nahal, o adolescentă în vârstă de 13 ani, ucisă luni într-un atac aerian în timp ce se juca în faţa casei sale din tabără de refugiaţi Shati, pe malul Mării Mediterane, în nordul enclavei.

Jamal, Sara, Youssef şi Ibrahim al-Dallou, patru copii ai unei familii formate din nouă persoane, au fost ucişi duminică în momentul în care un atac le-a distrus casa situată într-un cartier din nordul oraşului Gaza.

În timpul funeraliilor, cadavrele copiilor au fost înfăşurate în drapelul naţional palestinian, din care li se vedeau doar feţele. În jurul lor, alţi copii se îngrămădeau să le vadă trupurile neînsufleţite.

Lansată în urmă cu o săptămână, operaţiunea israeliană “Pilon de Apărare” vizează “organizaţiile teroriste din Gaza, Hamas, Jihadul Islamic şi alte grupări”, potrivit armatei. Dar imaginile copiilor plini de sânge şi îngroziţi le trimit un alt mesaj palestinienilor.

Pierderile civile, care cresc inevitabil pe măsură ce ofensiva continuă, riscă să compromită susţinerea americană şi europeană obţinută de Israel până în prezent, potrivit comentatorilor israelieni.

Dincolo de morţi şi răniţi, sute de copii din Gaza suferă de diverse traume, amintesc psihologii: teama de abandon, tulburări de somn, hiperagresivitate sau probleme de comunicare.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu Mohamed Radwan, un băiat în vârstă de 12 ani, care se ascunde sub canapea sau se aruncă în braţele mamei sale imediat ce aude o deflagraţie.

Pe timp de război, “tot ce îi poate ajuta pe adulţi – experienţă, reţele sociale etc – nu funcţionează în cazul copiilor”, constată psihologul Hassan Zeyada, care lucrează din 1991 în cadrul Programului pentru sănătate mintală din Gaza (Gaza Community Mental Health Programme).

Cu operaţiunea “Pilon de Apărare”, mulţi copii di. Gaza trăiesc al doilea război. În decembrie 2008 – ianuarie 2009, Israelul a lansat o ofensivă devastatoare în Fâşia Gaza, operaţiunea “Plumb Întărit”, care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.400 de palestinieni, dintre care majoritatea civili, şi distrugeri masive.

“Ei vor retrăi numeroase traume deja experimentate într-un trecut apropiat”, subliniază Zeyada.
Programul său intenţionează să mobilizeze echipe de specialişti pentru a ajuta psihologic copiii după încetarea acestui ciclu de violenţe.

“Dar problema în Gaza este că trăim în permanenţă la un nivel înalt de stres şi că traumatismul este continuu. Nimeni, evident, nu poate garanta că acest lucru nu se va întâmpla din nou”, afirmă el.

Vezi si

Premierul polonez Donald Tusk: „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era pre-război. Nu exagerez”

Invazia rusească din Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră …