Friday , June 24 2022

Orban s-a răzgândit de ieri până azi: Ungaria susține candidatura Ucrainei la UE

Premierul maghiar Viktor Orban i-a transmis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE.

Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al lui Orban anunțase că Ungaria susține Ucraina doar alături de Bosnia și Georgia. Condiția pusă luni de Ungaria este imposibil de îndeplinit însă, dat fiind că Georgia este considerată extrem de îndepărtată de perspectiva europeană, iar Bosnia este măcinată de tensiuni interetnice alimentate de Serbia și Rusia.

Zelenski și Orban au purtat marți o discuție telefonică, ocazie cu care Zelenski l-a invitat la Kiev pe Orban.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, l-a sunat marţi pe Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, pentru a discuta despre integrarea europeană a Ucrainei, despre primirea refugiaţilor de război, precum şi despre alte domenii de cooperare ungaro-ucrainene, transmite agenția publică maghiară MTI, care îl citează pe Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar.

În timpul convorbirii, Viktor Orbán a subliniat că Ungaria susţine cererea Ucrainei de a obţine statutul de candidat la UE şi că ar trebui eliminate cât mai curând posibil obstacolele birocratice din calea aderării efective a Ucrainei la UE.

Premierul ungar l-a informat pe şeful statului ucrainean că aceasta va fi poziţia sa la summitul UE din această săptămână, de la Bruxelles.

Viktor Orbán a mai precizat că Ungaria a acceptat deja aproximativ 800 000 de refugiaţi ucraineni şi că este pregătită să coopereze în continuare în domeniul energiei, să transporte pe calea ferată cereale din Ucraina şi să primească şi mai mulţi studenţi ucraineni.

La rândul său, Zelenski a anunțat pe Twitter că a avut o discuție „fructuoasă” cu Viktor Orban, căruia i-a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei în privința crizei refugiaților.

 

Vezi si

Viena, cel mai bun oraș de locuit din lume. 6 orașe din top 10 se află în Europa

Viena urcă din nou pe prima poziţie în topul oraşelor cu cele mai bune condiții …

Leave a Reply

Your email address will not be published.