Saturday , March 25 2023

Orașul ucrainean Odesa a fost inclus în patrimoniul mondial UNESCO

Centrul istoric al orașului ucrainean Odesa a fost desemnat de către agenția culturală a Națiunilor Unite drept sit al Patrimoniului Mondial în pericol, în ciuda opoziției Rusiei, scrie BBC.

Unesco a declarat că decizia sa a recunoscut “valoarea universală excepțională” a orașului.

Rusia a criticat această decizie, afirmând că este “motivată politic”.

Cunoscută drept perla Mării Negre, Odesa a fost bombardată de mai multe ori de când Rusia a invadat Ucraina.

Anul trecut, locuitorii s-au grăbit să protejeze monumentele și clădirile orașului, acoperindu-le cu saci de nisip.

Vorbind după vot, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat că desemnarea orașului ca sit al Patrimoniului Mondial a fost un pas important.

“A existat în primul rând un aspect simbolic, care este acela de a spune că acest oraș aparține patrimoniului mondial, ne privește pe toți, îl vedem cu toții și îi recunoaștem istoria și contribuția la patrimoniu”, a spus ea. “Acesta este deja un aspect simbolic important.”

Azoulay a declarat că decizia a însemnat, de asemenea, că toți membrii convenției, inclusiv Rusia, vor avea obligația de a “nu aduce distrugeri deliberate” la situl patrimoniului mondial.

Părți din Odesa au fost, de asemenea, adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în pericol, ceea ce, potrivit Unesco, oferă orașului acces la asistență tehnică și financiară, “pe care Ucraina o poate solicita pentru a asigura protecția bunului și, dacă este necesar, pentru a ajuta la reabilitarea acestuia”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia, declarându-se “recunoscător partenerilor care ajută la protejarea perlei noastre de atacurile invadatorilor ruși”.

Rusia, care a încercat în repetate rânduri să amâne votul, a acuzat la rândul său Ucraina că își “distruge” propriile monumente.

Ministerul de Externe de la Moscova a acuzat, de asemenea, Ucraina că a prezentat un dosar de candidatură slab și a afirmat că votul a fost luat “sub presiunea Occidentului”, și că “nu a ținut cont de regulile de procedură”.

Alte șapte situri din Ucraina au fost adăugate pe lista Patrimoniului Mondial al Unesco, inclusiv Catedrala Sfânta Sofia din capitala Kiev și centrul istoric al orașului Lviv din vestul țării. (Mediafax)

Vezi si

Biden afirmă că, până în prezent, China nu a livrat arme Rusiei

Preşedintele american Joe Biden a afirmat vineri, la Ottawa, că, până în prezent, China “nu …