Friday , September 30 2022

Oraşul australian Brisbane, devastat de inundaţii

Oraşul australian Brisbane, afectat de cele mai grave inundaţii din ultimele decenii, oferea un peisaj dezolant joi, în condiţiile în care 30.000 de locuinţe sunt avariate, iar cel puţin un locuitor şi-a pierdut viaţa.

Persoanele evacuate din locuinţele lor în cursul ultimelor două zile încercau să evalueze pagubele, la câteva ore după ce inundaţiile au atins punctul culminant, joi dimineaţă.

Nivelul fluviului Brisbane, care traversează oraşul, era stabilit la 4,46 de metri joi, la ora 05.30 (21.30, ora României, miercuri), iar autorităţile se tem ca nivelul său să nu mai urce cu un metru.

Dar calmul relativ era afectat de descurajarea dată de imaginea locuinţelor şi clădirilor istorice distruse din capitala statului Queensland, în nord-estul Australiei. Va fi nevoie de eforturi de reconstrucţie “demne de o perioadă postbelică”, a declarat premierul statului, Anna Bligh.

“Ne aflăm în faţa unor scene de devastare şi distrugere incredibilă: periferii întregi unde doar câteva acoperişuri ies la suprafaţă, întreprinderi inundate total”, a adăugat premierul statului Queensland. “Ceea ce văd seamănă în unele locuri cu zone de război”, a spus ea.

Aceste inundaţii din Brisbane au provocat moartea a cel puţin o persoană: un tânăr de 24 de ani, luat de ape, în timp ce se îndrepta spre proprietatea tatălui său, pentru a evalua situaţia.

Începând de luni, 14 persoane au murit în Queensland din cauza inundaţiilor.

În total, inundaţiile care afectează ţara în ultima lună şi jumătate s-au soldat cu 24 de morţi, potrivit autorităţilor.

Vezi si

Zelenski anunţă că Ucraina va cere aderarea la NATO prin procedură rapidă

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, …