Tuesday , November 29 2022

ORAŞELE-FANTOMĂ din Japonia: Tragedia de la Fukushima golit mii de localităţi afectate de radiatii

Valul de proporţii care a măturat coastele Japoniei, precum şi accidentul nuclear de la Fukushima au lăsat în urma lor cicatrici care încă nu s-au vindecat pe deplin. La doi ani de la tragedie, mii de localităţi sunt în continuare abandonate, fie pentru că au fost distruse în totalitate, fie din cauza radiaţiilor, care le-au transformat în adevărate oraşe-fantomă, în care foarte puţini oameni se mai încumetă să locuiască.

Oraşul Odaka, din prefectura Fukushima, a fost abandonat aproape în totalitate după cutremurul şi accidentul nuclear din 11 martie 2011. Din cei aproape 14.000 de locuitori, doar câteva zeci au decis să nu îşi părăsească locuinţele, în ciuda pericolului reprezentat de radiaţii.

Puţinii agricultori care au rămas în zona afectată de radiaţii nu o duc mai bine. Oamenii care susţin că nu au putut să îşi abandoneze terenurile nu pot să cultive nimic din cauza radioactivităţii din sol şi din apă.

Pentru japonezii aflaţi în apropierea centralei nucleare Fukushima regulile sunt cât se poate de clare. Aceştia nu consumă legume sau preparate din carne produse local şi nu beau decât apă îmbuteliată.

Împlinirea a doi ani de la cutremurul care a lovit nord-estul Japoniei a scos zeci de mii de oameni în stradă, într-un protest faţă de energia nucleară. Japonezii susţin că sunt pregătiţi în cazul unui nou cutremur, dar că reactoarele nucleare sunt multe prea imprevizibile în timpul dezastrelor naturale.

Guvernul de la Tokyo intenţionează să repornească şase reactoare în cursul acestui an, pentru a satisface consumul de energie electrică al ţării.

Vezi si

Rolls-Royce a testat cu succes un motor de avion pe bază de hidrogen, o premieră mondială în aviație

Compania britanică Rolls-Royce a anunțat că a reușit să facă să funcționeze cu succes un …