Thursday , July 25 2024

Opt țări din UE, printre care și România, fac apel la restricționarea circulației diplomaților ruși

Miniștrii de externe din opt țări din Uniunea Europeană, printre care și România, au cerut UE să le interzică diplomaților ruși să se deplaseze liber în interiorul blocului comunitar, considerând că mișcarea acestora ar trebui să fie limitată la statele în care sunt acreditați, într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate comună, Josep Borrell (foto), relatează Reuters și AFP.


“Libera circulație în întreg spațiul Schengen a titularilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu rusești, acreditați într-un singur stat gazdă, facilitează activitățile maligne”, se arată în scrisoare, datată 11 iunie.
Miniștrii au declarat că serviciile de informații, propaganda “sau chiar pregătirea de acte de sabotaj reprezintă principala sarcină de lucru pentru un număr mare de ‘diplomați’ ruși în UE” și, chiar dacă au existat multe expulzări, amenințarea a rămas.
“Credem că UE ar trebui să respecte cu strictețe principiul reciprocității și să limiteze circulația membrilor misiunilor diplomatice rusești și a membrilor familiilor acestora doar pe teritoriul statului în care sunt acreditați”, susțin ei.
“Această măsură va reduce semnificativ spațiul operațional pentru agenții ruși”, adaugă autorii scrisorii, semnată de miniștrii de externe din Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, țările de Jos, Polonia și România.
“Rusia desfășoară operațiuni la scară largă în Europa de ani de zile, care au provocat multe victime și pagube materiale semnificative”, se mai arată în scrisoare.
Miniștrii îi cer lui Josep Borrell să “prezinte urgent o propunere pentru un text concret de măsuri restrictive”.
Țările UE au redus deja semnificativ numărul diplomaților ruși pe teritoriul lor de la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022. (Agerpres)

Vezi si

Rusia susţine că este gata să negocieze cu Ucraina chiar şi cu preşedintele Zelenski la putere

Kremlinul a indicat joi prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov că Rusia este dispusă să …