Friday , April 19 2024

Operațiune de mare anvergură a Europol împotriva mafiei calabreze ‘Ndrangheta, inclusiv în România

O operațiune de mare anvergură a poliției europene care a vizat mafia calabreză, temuta ‘Ndrangheta, a dus miercuri la arestarea a 132 de persoane, percheziții și la confiscări de bunuri în zece țări, printre care Italia, Germania, Franța, dar și România, informează AFP.


Aceasta este “lovitura cea mai dură dată până acum organizației criminale italiene”, a subliniat Europol, agenția Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii.
Celelalte țări vizate de această operațiune, denumită Eureka, sunt, în Europa, Portugalia, Slovenia și Belgia, iar în America Latină – Brazilia și Panama, a precizat Europol, care a coordonat polițiile implicate.
‘Ndrangheta domină piața de cocaină din Europa, unde ea este de asemenea implicată în afaceri de spălare de bani, de corupție și de violență.
Ancheta a confirmat de asemenea existența unor importante fluxuri de droguri între America de Sud și Europa, gestionate în special de clanul San Luca din Calabria, în tocul “cizmei italiene”.
Familiile aflate în fruntea acestei rețele criminale sunt de asemenea implicate de decenii în violențe prin care își dispută această piață foarte rentabilă, violențe ce au culminat cu masacrul de la Duisburg, în Germania, în 2007.
Circa 12 persoane au fost arestate în Belgia, în jur de 20 în Germania și alte aproximativ o sută în peninsulă, pentru asociere la un grup mafiot, pentru trafic de droguri, trafic de arme, fraudă fiscală și spălare de bani.
Potrivit Parchetului italian, au mai fost confiscate societăți și bunuri imobiliare în valoare de 25 de milioane de euro.
În cadrul acestor investigații, lansate la nivel european în urmă cu peste trei ani, autoritățile italiene și belgiene au putut să atribuie mafiei ‘Ndrangheta importul și traficul a aproape 25 de tone de cocaină, pentru o perioadă datând din octombrie 2019 până în ianuarie 2022.
Cocaina sud-americană tranzita porturile Gioia Tauro (Calabria) și Anvers (Belgia), dar și alte porturi în Germania, Spania și Olanda (Rotterdam), datorită unor acorduri încheiate de ‘Ndrangheta cu organizația criminală columbiană Clan del Golfo și cu un alt grup criminal de sorginte albaneză ce opera în Ecuador și în Europa.
Anchetatorii au scos, de asemenea, la iveală o propunere de a furniza unei organizații paramilitare braziliene, Primeiro Comando da Capital (PCC) un container plin de arme de război, prin intermediul unor infractori pakistanezi și în schimbul transportării unor cantități enorme de droguri către portul Gioia Tauro.
Banii proveniți din acest trafic abundent a fost reinvestit, între altele, în sectorul imobiliar, în hoteluri, restaurante și supermarketuri, în special în Germania, Belgia, Italia, Portugalia, Brazilia, Uruguay și Argentina.
Peste 2.700 de polițiști au fost mobilizați pe teren pentru această operațiune lansată miercuri în zori, dintre care 1.400 numai în Italia.
În Germania, au fost întreprinse circa o sută de percheziții, potrivit autorităților landurilor Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat și Saarland.
Ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, a calificat această operațiune drept “o lovitură substanțială dată ‘Ndrangetha”, considerată mafia cea mai bogată și mai puternică din Italia, cu ramificații în circa 40 de țări.
În august 2007, un episod sângeros a pus în lumină implantarea mafiei ‘Ndrangheta în Germania: trupurile a șase italieni, cu vârste între 16 și 39 de ani și membri ai unuia dintre cele două clanuri ale San Luca, au fost descoperiți ciuruiți de gloanțe în două vehicule în fața restaurantului italian ‘Da Bruno’ din Duisburg, vestul Germaniei.
Potrivit anchetatorilor, acest masacru era o vendetă după asasinarea, la sfârșitul lui 2006, a Mariei Strangio, soția lui Giovanni Nirta, șeful clanului rival. (Agerpres)

Vezi si

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile. Creștere semnificativă a întârzierilor cauzate de vremea rea

Zborurile în Europa devin tot mai turbulente și imprevizibile din cauza schimbărilor climatice. Piloții se …