Monday , January 30 2023

ONU: Peste 670.000 de ucraineni au fugit de război până marți, 150.000 doar în ultimele 24 de ore

Aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine de joi, când a izbucnit invazia rusă, a anunţat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, ONU cerând de urgenţă de 1,7 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina. Aproximativ jumătate dintre aceste persoane au ajuns în Polonia, potrivit lui Grandi.

În jur de 90.000 se află în Ungaria, iar alte câteva zeci de mii au ajuns în ţări vecine precum Republica Moldova, România şi Slovacia, a adăugat el.

În ultimele 24 de ore, numărul total de refugiaţi ucraineni a crescut cu 150.000, conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Multe dintre persoanele care au fugit până acum din Ucraina ar avea familii sau prieteni la care pot sta şi, mai presus de orice, mijloace de a pleca, a mai spus Grandi, citat de Agerpres. El şi-a exprimat îngrijorările pentru ceilalţi, care sunt mai puţini norocoşi, şi a precizat că aceştia vor avea cu siguranţă nevoie de ajutor în zilele şi săptămânile viitoare.

Conform ONU, invazia militară rusă a dus la strămutarea unui milion de persoane în interiorul Ucrainei. ONU a lansat un apel la strângere de fonduri pentru a finanţa ajutorul umanitar pentru ucraineni.

ONU spune că este nevoie urgentă de 1,7 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe oamenii care au fugit din Ucraina şi pe cei care se află în ţară.

“Criza s-a înrăutăţit extrem de mult şi extrem de repede”, a spus Martin Griffiths, Subsecretar General pentru Afaceri Umanitare şi Coordonator pentru Ajutor de Urgenţă, într-o conferinţă de presă la Geneva. El a făcut apel la o compasiune pe măsura dimensiunii crizei.

În paralel, la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va aloca cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul european pentru asistenţă umanitară, după invazia rusă din Ucraina.

“Vom adăuga cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a face faţă consecinţelor umanitare ale acestui război tragic, atât în ţară, cât şi pentru refugiaţi”, a spus şefa CE într-un discurs în cadrul Parlamentului European.

 

Vezi si

Partidul cancelarului Nehammer are sub 40% voturi și a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile …