Oligarh susținător al lui Zelenski, anchetat într-un caz de delapidare de peste un miliard de euro
O serie întreagă de percheziții au avut loc în Ucraina, zilele trecute. Unele zvonuri acreditau ideea că persoanele vizate – omul de afaceri Vadim Stolar, fostul ministru de Interne Arsen Avakov și oligarhul Igor Kolomoiski – ar fi în legătură. De asemenea, și demiterea conducerii Serviciului Vamal ar avea o legătură directă. Între timp, fără a se elucida pe deplin cazul, o serie de precizări din partea oficialilor aduc o lumină în ceea ce privește pe Igor Kolomoiski. Acesta ar fi implicat într-o schemă de delapidare la scară largă: 40 de miliarde de grivne, sumă care ar trece de echivalentul a un miliard de euro.
Pe de altă parte, potrivit serviciului de presă al SBU și conform unei informări publicată pe site-ul Biroului de Securitate Economică , ancheta privind schemele de delapidare în care este implicat Igor Kolomoiski au legătură cu activități ale fostei conduceri ale companiilor Ukrnafta și Ukrtatnafta – cel mai mare producător de petrol și gaze din țara vecină și o companie de rafinare a petrolului.
Este interesant că pozele publicate pe site-ul SBU îi arată nu pe anchetatori cu feţele blurate, ci pe Kolomoiski, numele acestuia nefiind expres menționat. Este adevărat că pozele îi înfățișează pe anchetatori din profil, dar chiar lipsa de grijă față de identitatea acestora, precum și faptul că la intrarea în casa oligarhului anchetatorii erau încălțați iar în casa acestuia s-au descălțat ca într-o moschee arată cum se fac încă treburile astea în țara vecină în pofida unor declarații belicoase ale unor politicieni. Este adevărat însă că mai multe publicații respectabile din Ucraina au făcut trimitere clară – in interiorul textelor, nu în titlu – la faptul că oligarhul în cauză este Igor Kolomoiski.
Ba chiar Ukrainska Pravda au publicat poze cu acesta fără a-i da fața blurată la percheziția din casa despre care au menționat că ar fi din orașul Dnipro. Poze cu Kolomoiski fără fața blurată la percheziții au apărut, pe data de 2 februarie, în ediția în limba rusă de pe Censor.net , nu și în cea de limbă ucraineană și, respectiv, engleză, ceea ce iarăși este un semnal interesant despre cum funcționează cenzura la Censor mai ales că pe data de 1 februarie pozele cu Kolomoiski în timpul perchezițiilor apăruseră neblurate și în ediția ucraineană . De altfel, potrivit celor de la Censor, perchezițiile ar fi avut loc „probabil” la reședința oligarhului din stațiunea Bukovel.
Pe de altă parte, după cum se specifică de către SBU, perchezițiile au fost efectuate la locul de reședință al proprietarilor și al conducerii de top a grupului financiar și industrial, care include aceste companii, precum și la adresele de depozitare probabilă a produselor petroliere din diferite regiuni ale Ucrainei.
„S-a stabilit că mecanismele ilegale erau combinate cu evaziunea fiscală și legalizarea fondurilor obținute pe cale penală. În prezent, 10 episoade de activitate infracțională sunt documentate în cadrul procesului penal. În special, este vorba de transferul unor loturi mari de produse petroliere către companiile afiliate, evaziunea fiscală de către acestea, crearea de datorii neperformante ale rafinăriilor de petrol și fabricilor de producție de petrol, ceea ce a dus la amortizarea și reducerea valorii activelor acestora”, se arată în comunicatul SBU.
Cu privire la transferul unor loturi mari de produse petroliere către companiile afiliate în sensul deprecierii și reducerii valorii activelor acestora, Biroul de Securitate Economică din Ucraina face câteva precizări referitoare la contextul în care au ajuns a fi efectuate toate aceste percheziții. „Cercetările preliminare privitoare la fraudele de la întreprinderile petroliere sunt efectuate sub îndrumarea procedurală a Parchetului General. Se va aminti că în noiembrie 2022, transferul Ukrnafta și Ukrtatnafta în proprietatea statului a fost asigurat în stare de funcționare. Acest lucru a fost făcut ca urmare a ședinței Statului Major al Comandantului Suprem, în urma căreia Comisia Națională pentru Valori Mobiliare și Piața de Valori a luat o decizie privind înstrăinarea forțată a acțiunilor emise de Ukrnafta SA și Ukrtatnafta SA în proprietatea statului”, se arată în sursa citată. De asemenea, se precizează că pentru fostul director al Ukrtatnafta SA s-a stabilit ca măsură preventivă plata unei cauțiuni de aproape 200 de milioane UAH în condițiile în care existau informații despre evaziunea de mai multe milioane de dolari de către conducerea companiei de la plata accizei obligatorii pentru 2022.
Faptul că perchezițiile de zilele trecute nu ar fi în aceeași cauză pare a fi susținut de un recent comunicat al SBU conform căruia la Kiev ar fi avut loc percheziții la un dezvoltator imobiliar care a susținut activitățile unor deputați pro-ruși, referirea directă fiind la Viktor Medvedciuc (cumătrul liderului de la Kremlin) și Taras Kozak. Din imaginea (blurată) pe care a postat-o SBU pe contul de telegram) ar rezulta că acele percheziții de la Kiev ar fi în legătură cu Vadim Stolar. Deocamdată însă nu au apărut precizări clare cu privire la fostul ministru de Interne (2014-2021), Arsen Avakov. (Dan PRICOPE)