Friday , September 30 2022

Oficialii serviciilor secrete occidentale spun că agenții chinezi sunt la fel de periculoși ca rușii

Un ofițer superior de informații francez, cunoscut sub numele de Henri M, este detașat la Beijing unde, mânat de o serie de imprudențe sentimentale, începe să transmită informații secrete inamicului. La scurt timp după, bărbatul este rechemat în Franța și, la un proces din 2020, este condamnat la opt ani de închisoare pentru transmiterea de „informații prejudiciabile” unei puteri străine – chiar dacă infracțiunea a fost comisă cu două decenii în urmă. Un coleg al agentului, cunoscut sub numele de Pierre-Marie H, care a continuat să spioneze pentru China până la arestarea sa în 2017, a primit o pedeapsă de 12 ani în cadrul aceluiași proces.

Sentințele dure aplicate agenților și decizia Franței de a-și evidenția activitățile prin desfășurarea unui proces reflectă îngrijorarea europeană tot mai mare privitoare la extinderea operațiunilor chineze de spionaj. Amploarea spionajului chinez ar putea reprezenta un pericol chiar mai mare decât cel al serviciilor de informații ale Rusiei, adversarul tradițional al Occidentului, scrie Financial Times, citat de Mediafax.

Hacker in a dark red hoody in front of a digital chinese flag and binary streams background cybersecurity concept

„Agenții de informații chinezi sunt la fel de periculoși ca rușii”, a declarat un oficial european pentru CIA, agenția de informații din SUA.

„Cele mai performante operațiuni ale Chinei sunt acum la fel de reputate ca cele ale Rusiei”, a confirmat un oficial actual al serviciilor secrete occidentale.

China este deja bine cunoscută pentru atacurile cibernetice avansate, cum ar fi atacul comaniei Microsoft din 2021, care a compromis 30.000 de organizații la nivel global și despre care SUA, UE și Marea Britanie au spus că a fost efectuat de grupuri criminale care lucrează la ordinul Beijingului. China a negat acuzațiile, numindu-le „nefondate și iresponsabile”.

Abilitățile Beijingului de „human intelligence” au dobândit un nivel de sofisticare asociat de obicei cu spionajul rus, potrivit a opt oficiali ai serviciilor de informații occidentale, sporind semnificativ sentimentul de panică în vestul Europei.

„Rușii au o istorie în spionaj încă de pe vremea țarului șînainte de Uniunea Sovieticăț”, a spus Alex Younger, fost șef al MI6, serviciul secret de informații al Regatului Unit. „În mod tradițional, chinezii au avut un serviciu de spionaj semnificativ mai slab, dar lucrul acesta s-a schimbat dramatic în ultima vreme.”

Creșterea activității serviciului de spional al Partidului Comunist din China, aflat la guvernare, a fost descrisă ca o provocare „cameleonică” de Ken McCallum, șeful serviciului britanic de informații interne MI5, și Christopher Wray, directorul FBI, la o conferință comună la Londra, în iulie.

Oficialii au spus că operațiunile externe ale Rusiei încă se bazează, de obicei, pe o tradiție a ofițerilor de elită, instruiți în tehnici de spionaj, cum ar fi comunicațiile codificate, pentru a atinge un obiectiv de securitate specific. China, însă, are obiective mai largi, de la influențarea politică până la obținerea de secrete comerciale sau tehnologice.

„Spionajul rusesc tinde să fie foarte concentrat, în timp ce China folosește o abordare total diferită, înfiripată în întreaga societate”, a spus un al treilea oficial de informații. Agenții au făcut referire la legea din 2017 a Chinei în domeniul informațiilor, care cere „tuturor organizațiilor și cetățenilor” să „susțină, să asiste și să coopereze cu eforturile naționale de informații”. (Mediafax)

Vezi si

Europa se pregătește pentru posibile întreruperi în funcționarea rețelelor de telefonie 

Ceea ce părea odinioară de neimaginat ar putea să se întâmple la iarnă, când telefoanele …