Thursday , September 29 2022

O invazie rusă a Ucrainei este posibilă în următoarele zile, avertizează Casa Albă

O invazie militară rusă a Ucrainei, marcată de o campanie masivă de raiduri aeriene şi un ”atac rapid” asupra Kievului, este o ”posibilitate foarte reală” în următoarele zile, a avertizat vineri Casa Albă, cerând cetăţenilor americani să părăsească Ucraina în termen de ”24 până la 48 de ore”, relatează AFP.

”Continuăm să vedem semne de escaladare din partea Rusiei, inclusiv sosirea de noi forţe la graniţa cu Ucraina”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, Jake Sullivan.

Această invazie poate ”interveni oricând”, inclusiv înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată pe 20 februarie, a adăugat el în faţa presei.
În acest context de tensiuni împinse la punctul culminant, aliaţii au atins un ”nivel remarcabil de unitate” în faţa Rusiei, a dat asigurări Jake Sullivan, avertizând Rusia că dacă va decide să invadeze Ucraina influenţa sa va fi ”diminuată”.
”Orice s-ar întâmpla, Occidentul este mai unit decât a fost de ani de zile, NATO a devenit mai puternică”, a precizat consilierul preşedintelui american.
”Nu spunem că a fost luată o decizie, că a fost luată o decizie finală de către preşedintele Putin” a afirmat el, apreciind că o cale către detensionare este încă posibilă, în special prin diplomaţie.

”Mă aştept ca preşedintele Biden să vorbească la telefon cu preşedintele Putin, dar nu am nimic de anunţat în acest moment”, a declarat Jake Sullivan jurnaliştilor. (Agerpres)

Vezi si

Jumătate din gazul din conductele din Marea Baltică s-a scurs deja

Mai mult de jumătate din gazul aflat în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, avariate …