Wednesday , March 29 2023

Numeroase percheziții în cadrul unei ample operațiuni anticorupție în Ucraina. Întreaga conducere a agenției vamale a fost demisă

Autoritățile ucrainene fac percheziții în toată țara în cadrul unei ample operațiuni anticorupție. Perchezițiile anticorupție s-au desfășurat în întreaga țară, a anunțat David Arakhamia, liderul majorității parlamentare din Ucraina. Arakhamia a scris pe Telegram că autoritățile au desfășurat „raiduri de primăvară în loc de o campanie de însămânțare”.

Alături de „o serie întreagă de acțiuni de investigație sub acoperire”, Arakhamia a dezvăluit că au fost efectuate percheziții imobiliare la fostul ministru de interne Arsen Avakov, la omul de afaceri Ihor Kolomoisky și la politicianul Vadim Stolar, potrivit CNN.

El a precizat că „întreaga conducere a agenției vamale” a fost demisă, că au avut loc „percheziții la Serviciul Fiscal de Stat” și că autoritățile au transmis „notificări unor înalți funcționari ai Ministerului Apărării”.

„Țara se va schimba în timpul războiului. Dacă cineva nu este pregătit pentru schimbare, statul va veni și îl va ajuta să se schimbe”, a spus politicianul ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat marți că administrația sa se pregătește să introducă schimbări înainte de discuțiile dintre Ucraina și Uniunea Europeană, programate pentru vineri.

„Pregătim noi reforme în Ucraina. Reforme care vor schimba realitatea socială, juridică și politică în multe feluri, făcând-o mai umană, mai transparentă și mai eficientă”, a declarat Zelenski într-un discurs video, fără a oferi detalii.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a anunțat și el „summitul” Ucraina-UE, dar nu a spus cine va participa.

Anterior, Shmyhal a declarat pentru Politico că Ucraina, care a primit statutul de țară candidată la UE în iunie anul trecut, are un „plan ambițios” pentru a adera la blocul comunitar în următorii doi ani.

Șeful de campanie al lui Zelenski și, totodată, unul dintre cei mai bogați ucraineni, percheziționat de serviciile secrete din Ucraina

Reședința lui Ihor Kolomoiski (foto), cel care a condus campania electorală a lui Vladimir Zelenski în 2019 și unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina a fost percheziționată miercuri de Serviciul pentru Securitatea Statului (SBU) din Ucraina.

Motivul ar fi o anchetă în desfășurare privind posibile infracţiuni financiare, afirmă o sursă oficială neidentificată, citată potrivit Reuters de presa de la Kiev. Acțiunea vine după ce președintele Volodimir Zelenski a lansat o campanie împotriva aşa-numiţilor “oligarhi” – afacerişti bogaţi” la sfârşitul lui 2021, înainte de invazia rusă pe teritoriul ucrainean.

Ihor Kolomoiski este unul din cei mai bogaţi oameni din Ucraina şi un fost aliat al preşedintelui ucrainean. Originar din Dnipro, Kolomoiski deţine multe active, printre care şi unul din cele mai influente canale de televiziune ucrainene, l-a susţinut pe Zelenski în campania electorală din 2019. Ukrainska Pravda, una din publicaţiile care a informat despre percheziţia de miercuri, afirmă că aceasta este legată de o posibilă fraudă cu produse petroliere şi de evaziune fiscală privind taxele vamale.

 

Vezi si

Polonia critică Germania, denunţând “presiunile” UE şi decizia “absurdă” privind motoarele auto

Guvernul Poloniei a lansat, marţi seară, un atac virulent la adresa Germaniei şi a Uniunii …