Saturday , June 22 2024

Numărul conflictelor armate la nivel mondial, cel mai mare după 1946

În 2023, la nivel mondial s-a înregistrat cel mai mare număr de conflicte armate după 1946, chiar dacă, paradoxal, numărul țărilor aflate în conflict este în scădere, potrivit unui studiu norvegian publicat luni, relatează AFP.


Anul trecut, la nivel mondial s-au înregistrat 59 de conflicte, aproape jumătate dintre ele (28) în Africa, potrivit raportului Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo (Prio).
După Africa, regiunile lumii cele mai afectate de conflicte armate au fost Asia (17), Orientul Mijlociu (10), Europa (3) și America (1).
Cu toate acestea, numărul țărilor aflate în conflict a scăzut, de la 39 în 2022 la 34 în 2023. Numărul deceselor în luptă s-a redus și el la jumătate (în jur de 122.000), potrivit datelor colectate de Universitatea suedeză Uppsala de la organizații internaționale și ONG-uri.
Pe fondul invaziei ruse în Ucraina și a conflictului în desfășurare din Gaza dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas, această cifră rămâne în continuare a treia cea mai mare din 1989.
“Violența la nivel global nu a fost niciodată la un nivel atât de ridicat de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Siri Aas Rustad, cercetătoare în cadrul Prio și autor principal al raportului care observa tendințele în perioada 1946-2023.
“Cifrele sugerează că imaginea de ansamblu a conflictului a devenit din ce în ce mai complexă, cu un număr mai mare de combatanți activi pe teritoriul aceleiași țări”, a subliniat ea.
Potrivit Prio, creșterea numărului de conflicte are loc ca urmare a prezenței grupării jihadiste Statul Islamic care s-a răspândit în Asia, Africa și Orientul Mijlociu, precum și a implicării unui număr tot mai mare de actori neguvernamentali, precum jihadiștii din Jama’at Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM).
“Această evoluție face din ce în ce mai dificil ca actori precum grupurile umanitare și organizațiile societății civile să manevreze (…) și să îmbunătățească viața oamenilor”, a mai spus Rustad.
Dacă numărul morților în luptă a scăzut anul trecut, numărul total din ultimii trei ani este cel mai mare înregistrat în ultimii 30 de ani. (Agerpres)

Vezi si

Cele 27 de ţări ale UE confirmă că marți se deschid negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au confirmat deschiderea marţi, 25 iunie, a …