Sunday , February 5 2023

Noi pene de curent în Ucraina după un puternic raid rusesc cu rachete. Rușii au folosit pentru prima dată bombardiere strategice

Întreruperi în furnizarea electricităţii au survenit pe tot teritoriul Ucrainei după o nouă salvă de rachete ruseşti lansate asupra infrastructurii energetice, operatorul reţelei de electricitate avertizând că de data aceasta restabilirea furnizării curentului electric va dura mai mult faţă de atacurile precedente, relatează agenţiile Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.


”Un nou val masiv de bombardamente ruseşti ţinteşte infrastructura energetică, instalaţii au fost deja avariate în estul şi sudul ţării”, a scris pe Facebook ministrului ucrainean al energiei German Galuscenko. Potrivit acestuia, în total nouă instalaţii energetice au fost lovite în raidul de vineri.

”Având în vedere că acesta este deja al nouălea val de lovituri cu rachete asupra instalaţiilor energetice, restabilirea furnizării energiei va dura mai mult ca înainte”, a atenţionat operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, compania Ukrenergo

În capitala Kiev circulaţia metroului a fost oprită din cauza penei de curent. Primarul Vitali Kliciko a anunţat că pagubele produse infrastructurii energetice au provocat de asemenea ”întreruperi ale aprovizionării cu apă în trei cartiere ale capitalei”.

Cu toate acestea, administraţia militară a capitalei ucrainene afirmă că din cele circa 40 de rachete ruseşti lansate asupra Kievului au fost doborâte 37.

Conform şefului Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, în raidul de vineri dimineaţă Rusia a lansat asupra Ucrainei în total 76 de rachete, din care 60 au fost doborâte.

Reprezentanții Forțelor Aeriene ucrainene susțin că vineri rușii au folosit pentru prima dată bombardiere strategice în unul dintre cele mai mari atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începutul războiului.

Purtătorul de cuvânt Iurii Inhat a oferit o descriere detaliată a armamentului folosit în atacuri. El a spus că rachetele au fost lansate de pe avioane Tu-95, iar rachetele au fost de tipul Kh-555 și Kh-101, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că rachete „Kalibr” au fost lansate din Marea Neagră și că avioanele S300 și bombardierele Tu22M3 au lansat rachete X-22. Avioane Mig31K au fost observate pe cer, a precizat Inhat.

El a mai spus că „pentru prima dată, ocupanții au folosit bombardiere strategice Tu95 din zona în care se află aceste avioane, din zona Engels. În plus, au avut loc lansări din nordul Mării Caspice”. Engels este o bază aeriană din Rusia despre care Moscova spune că a fost atacată de drone lansate de Ucraina pe 5 decembrie.

Conform primului bilanţ al victimelor, cel puţin două persoane au murit în urma lovirii unui imobil rezidenţial din oraşul sudic Krivoi Rog.

De partea sa, administraţia prorusă din regiunea ucraineană Lugansk a acuzat armata ucraineană că a provocat 8 morţi şi 23 de răniţi într-un bombardament de artilerie asupra a două localităţi din această provincie.

După noul raid rusesc, ministrul ucrainean de externe a reacţionat cerând statelor occidentale să livreze Ucrainei câte un obuzier, un tanc şi un blindat pentru fiecare rachetă sau dronă lansată de Rusia asupra ţării sale.

După explozia de pe podul Crimeii, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă, relatează Agerpres. 

Vezi si

Problema drepturilor minorităților din Ucraina va fi tranșată de Comisia de la Veneția

Ucrainenii s-au angajat să discute cu Comisia de la Veneția și să consulte minoritățile în …