Sunday , May 26 2024

Nobel Chimie 2022: Trei cercetători care au creat un instrument pentru chimia click și bio-ortogonală. Unul dintre ei, Barry Sharpless, este la al doilea Nobel

Premiul Nobel pentru Chimie a fost acordat în 2022 cercetătorilor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal și K. Barry Sharpless de către pentru un „instrument ingenios pentru „dezvoltarea chimiei click și a chimiei bio-ortogonale”.

Barry Sharpless a câștigat un Premiu Nobel pentru Chimie și în 2001. Fără a pune la socoteală organizațiile, doar 4 persoane au reușit asta până acum, prima fiind faimoasa cercetătoare franceză Marie Curie. Ceilalți 3 sunt inginerul și fizicianul american John Bardeen, chimistul american Linus Pauling și biochimistul britanic Frederick Sanger.

„Chimia click” pentru care Sharpless a câștigat acum Premiul Nobel pentru Chimie este folosită pentru dezvoltarea de medicamente, cartografierea ADN-ului și crearea de materiale care sunt mai potrivite pentru un scop dat.

De asemenea o raritate, anul acesta laureații s-au numărat printre favoriții dați de analiști, atât Bertozzi cât și Sharpless fiind printre numele vehiculate cu șanse mari la câștigarea Premiului Nobel pentru Chimie.

Carolyn Bertozzi, o cercetătoare din Statele Unite, a inventat termenul și a ajutat la dezvoltarea a ceea ce astăzi este cunoscut ca chimia bio-ortogonală, care se referă la reacțiile chimice ce au loc în interiorul sistemelor vii fără a interveni în procesele biochimice.

Folosindu-se de chimia bio-ortogonală cercetătorii au îmbunătățit tratamentele care țintesc țesuturile canceroase.

Vezi si

Stoltenberg: Sprijinul Chinei pentru Rusia este crucial pentru cursul războiului din Ucraina

Sprijinul Chinei pentru Moscova este un factor crucial în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat …