Monday , July 22 2024

”Nimic nou” în negocierile pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza, declară Hamas

Un înalt responsabil al grupării islamiste palestiniene Hamas a declarat sâmbătă seara la Beirut că negocierile în vederea unui acord cu Israelul pentru o încetare a focului în Fâșia Gaza și eliberarea ostaticilor nu au înregistrat niciun progres, potrivit AFP.
Un plan prezentat la sfârșitul lunii mai de președintele american Joe Biden, propus – potrivit lui – de Israel, prevede o încetare a focului pe termen de șase săptămâni însoțită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Fâșia Gaza, eliberarea unor ostatici la schimb cu un număr de deținuți palestinieni în Israel.


Potrivit site-ului american Axios, administrația americană a prezentat o “nouă versiune” a unui proiect de acord între Israel și Hamas, conținând amendamente la “unele clauze cu scopul de a atenua divergențele care separă cele două părți pentru a se ajunge la un acord”.
Osama Hamdan, un înalt responsabil al grupării palestiniene cu sediul la Beirut, a afirmat că Hamas a primit la 24 iunie ultima propunere pentru un acord de încetare a focului, dar că aceasta nu aduce “nimic nou”.
“Putem spune că nu este nimic nou în negocieri pentru a opri agresiunea israeliană”, a declarat el într-o conferință de presă.
Planul prezentat de Biden a rămas până acum literă moartă, protagoniștii insistând asupra unor exigențe inacceptabile de cealaltă parte.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu vrea să continue războiul până la înfrângerea totală a Hamas și eliberarea tuturor ostaticilor.
Hamas cere o încetare a focului permanentă și o retragere israeliană totală din Fâșia Gaza.
“Am spus clar, și este în continuare poziția noastră, că fără aceasta toate documentele prezentate sunt o pierdere de vreme și dau ocupației mai mult timp pentru a continua un genocid împotriva poporului nostru, precum și o tentativă a administrației americane de a se răscumpăra”, a declarat Hamdan.
Potrivit lui, noua propunere americană se înscrie în cadrul “diverselor presiuni exercitate asupra grupării pentru ca să accepte documentul israelian așa cum este, fără amendamente”. (Agerpres)

Vezi si

Filialele Partidului Democrat din toate cele 50 de state o susţin pe Kamala Harris la preşedinţia SUA

Toţi cei 50 de preşedinţi ai Partidului Democrat o susţin pe vicepreşedinta Kamala Harris pentru …