Thursday , November 30 2023

Nicolas Sarkozy declară că un stat evreu nu are nici o semnificaţie

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat marţi într-un interviu, referitor la cerinţa Israelului de a fi recunoscut ca stat evreu, că “un stat evreu nu are nici o semnificaţie, pentru că un stat nu este evreu sau catolic”.

În cadrul unui interviu pentru Agenţia France-Presse şi două posturi de radio ale comunităţii evreieşti din Franţa, Radio J şi RCJ, Sarkozy a declarat: “Stat evreu, nu ştiu ce vrea să însemne asta”. A vorbi despre un “stat al poporului evreu este deja mai interesant”.

“Eu apăr ideea cu două state naţiune. Un stat evreu nu are nici o semnificaţie, pentru că un stat nu este evreu sau catolic. Statul poporului evreu este o discuţie pe care o putem avea, dar stat evreu nu are nici un sens”, a insistat el.

La 18 iulie, ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a criticat noţiunea de “stat evreu”, în cursul unei reuniuni ministeriale a Uniunii Europene la Bruxelles, cu privire la o eventuală relansare a procesului de pace din Orientul Mijlociu.

Între alte probleme întâmpinate de acest proces, Juppe a citat “în particular menţiunea unui stat evreu”. “Din câte ştiu, astăzi în Israel există evrei, dar şi arabi”, a declarat atunci şeful diplomaţiei franceze.

Ulterior, Consiliul Reprezentativ al Instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF) şi-a exprimat uimirea faţă de declaraţiile lui Juppe şi a amintit că, “într-o rezoluţie din 1947, Adunarea Generală a ONU a votat în favoarea existenţei unui stat evreu şi a unui stat arab”.

Vezi si

Henry Kissinger, diplomat american și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 100 de ani

Marele diplomat Henry Kissinger, ale cărui roluri de consilier pentru securitate națională și secretar de …