Netanyahu este dispus să accepte un acord de pace israeliano-palestinian, cu unele rezerve

reportersite
25 septembrie 2011, 16:06

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat sâmbătă dispus, cu unele rezerve, să accepte planul Cvartetului, format din Statele Unite, UE, Rusia şi ONU, de a se ajunge la un acord de pace israeliano-palestinian până la sfârşitul lui 2012.

„În cazul în care Cvartetul cere reluarea negocierilor directe fără condiţii prealabile cred că este vorba despre un lucru important”, a afirmat Netanyahu pentru Canal 10, un post privat de televiziune din Israel.

Întrebat despre şansele de a se ajunge la un acord până la sfârşitul anului viitor, Netanyahu a rămas prudent. „Dacă există o voinţă de a se încheia un acord, acest lucru va reuşi, deoarece este promiţător, dacă această voinţă nu există, nu va merge”, s-a mulţumit el să afirme.

Premierul a subliniat că poziţia oficială a Israelului privind propunerea de calendar a Cvartetului va fi cunoscută în zilele următoare. „Trebuie să analizez propunerea, să mă consult cu consilierii mei şi cu Cabinetul”, a adăugat el.

„Sper că palestinienii vor înţelege până la urmă că nu este posibil să eludezi negocierile, că nu pot obţine un stat şi continua conflictul” cu Israelul, a declarat el.

Netanyahu a subliniat că pentru el, problemele de securitate ale Israelului ar trebui abordate cu prioritate în „mod concret”. „Nu vom comite aceeaşu eroare ca în Gaza, care a devenit o bază iraniană”, a avertizat el, făcând aluzie la preluarea puterii în această enclavă de către islamiştii palestinieni din cadrul Hamas.

Anterior, ministrul adjunct al Afacerilor Externe Danny Ayalon a afirmat la radio că „în poziţia Cvartetului este important faptul că nu impune condiţii pentru reluarea negocierilor privind colonizarea şi frontierele (…) Dar calendarul aplicării nu este sfânt”.

Cvartetul pentru Orientul Mijlociu le-a propus israelienilor şi palestinienilor să reia negocierile de pace cu obiectivul de a ajunge la un acord final la sfârşitul lui 2012.

Potrivit acestui plan, cele două părţi se vor întâlni într-o primă fază în decurs de o lună pentru a stabili „un calendar şi o metodă de negocieri”, potrivit acestei declaraţii publicate la mai puţin de patru ore după depunerea, vineri, a unei cereri de aderare a unui stat Palestina la ONU.

Angajamentul de a ajunge la un acord definitiv în 2012 „cel mai târziu” va fi luat la aceeaşi reuniune „pregătitoare”, potrivit declaraţiei transmise presei de ONU.