Thursday , December 8 2022

Nervozitate la Washington, din cauza riscului unui atac israelian împotriva Iranului

Programul nuclear iranian stârneşte o stare de nervozitate la Washington, în contextul în care Administraţia Barack Obama recunoaşte că nu cunoaşte informaţii despre procesul decizional de la Teheran, iar Israelul ameninţă cu o intervenţie militară, comentează AFP.

Într-un interviu acordat NBC, preşedintele Barack Obama a declarat că Statele Unite cunosc “destul de bine” stadiul actual al programului nuclear iranian şi s-au pregătit de mult timp pentru o eventuală intervenţie militară dacă va fi necesară.

Obama a admis însă că nu se cunosc prea multe lucruri despre procesul decizional de la Teheran: “Una dintre dificultăţi este că Iranul este mai divizat decât până acum şi este greu de spus cine ia deciziile în acest moment”.

Teheranul susţine că programul său nuclear are caracter civil, în timp ce Washingtonul suspectează Iranul că încearcă să se doteze cu arme nucleare.

Starea de nervozitate de la Washington este amplificată şi de ameninţarăile Israelului în legătură cu posibilitatea atacării instalaţiilor nucleare iraniene. Un specialist israelian, Ronen Bergman, afirma săptămâna trecută că un astfel de atac va avea loc anul acesta.

Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, declara, la rândul său, că este foarte probabil ca Israelul să lanseze raiduri aeriene în primăvară.

Potrivit presei israeliene, premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut membrilor Guvernului să nu mai divulge informaţii despre acest plan.

Vezi si

Grevă de Crăciun și în perioada 28 – 31 decembrie pe marile aeroporturi din Marea Britanice. Se așteaptă anularea unor curse

Lucrătorii de la frontieră din Marea Britanie anunță o grevă majoră de Crăciun. Se anunță …