Sunday , January 29 2023

Negocieri Ucraina – Rusia: Acord pentru „culoare umanitare” de evacuare a civililor și aprovizionare cu alimente și medicamente. Urmează a treia rundă

Delegațiile ucraineană și rusă, care s-au întâlnit joi în Belarus pentru negocieri de pace, au convenit să aibă în perioada următoare o a treia rundă de discuții și s-a stabilit instituirea de culoare umanitare pentru evacuarea civililor, dar și pentru aprovizionarea cu medicamente și alimente, cu „posibilitatea” încetării focului doar în zonele în care funcționează aceste culoare și în timpul evacuărilor.

Un membru al delegației ucrainene, citat de Reuters, a precizat că Ucraina nu a primit garanțiile pe care a contat, dar că ambele părți au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea, în comun, a unor coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de luptă.

Consilierul prezidenţial Mihailo Podoliak, membru al delegației ucrainene, a scris pe Twitter, la finalul discuțiilor:

„Cea de a doua sesiune de negocieri s-a încheiat. Din păcate, nu avem încă rezultatele așteptate pentru Ucraina. S-a convenit doar soluția pentru organizarea de culoare umanitare”.
Aceste coridoare umanitare vor asigura – conform The Kyiv Independent care îl citează pe Podoliak – evacuarea civililor și livrarea de mâncare și medicamente în zonele în care se duc luptele cele mai intense. O încetare temporară a focului ar putea fi aplicată în aceste zone în care vor fi furnizate ajutoare.

Ulterior, și partea rusă a emis un comunicat: „Părțile au ajuns la o înțelegere cu privire la asigurarea comună a coridoarelor umanitare pentru evacuarea populației civile, precum și pentru livrarea de medicamente și alimente în locurile celor mai aprige lupte, cu posibilitatea unei încetări temporare a focului pentru perioada în care evacuarea se efectuează, în sectoarele în care se efectuează. În acest scop, în viitorul foarte apropiat, se vor organiza canale speciale de comunicare și interacțiune și se vor forma proceduri logistice adecvate.”

Vezi si

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, …