Friday , September 30 2022

NATO se reunește de urgență pe tema evacuării din Afganistan. Talibanii se apropie de capitala Kabul

Ambasadorii la NATO ai țărilor membre ale Alianței se vor reuni într-o conferință de criză, vineri, la ora locală 15:00, în situația tot mai dificilă provocată de asaltul puternic al talibanilor în Afganistan. Reuniunea va fi prezidată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, iar în centrul discuțiilor se va afla evacuarea din Afganistan.

Statele Unite au anunţat, joi, că vor trimite 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părţi din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus după ce talibanii au reușit să ocupe părți importante din țară.

Aliaţii au fost informaţi joi despre decizia SUA, au explicat diplomaţi NATO. La scurt timp, Regatul Unit a luat o măsură similară celei SUA, urmând să desfăşoare provizoriu în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc această ţară. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a întrerupt vacanţa şi a revenit la Bruxelles pentru a prezida vineri această reuniune de criză.

„Este vorba despre a securiza aeroportul internaţional din Kabul”, a precizat un diplomat. Fiecare stat membru al NATO a planificat evacuarea personalului său diplomatic şi a cetăţenilor săi aflaţi în Afganistan.

În ultimele opt zile, insurgenţii talibani au cucerit aproape jumătate dintre capitalele de provincie din Afganistan. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, a vestului şi a sudului ţării. Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nord, şi Jalalabad sunt singurele trei mari oraşe aflate încă sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

Această ofensivă a talibanilor a fost lansată în mai, imediat după anunțul președintelui Joe Biden că armata americană se va retrage din Afganistan. Inițial programată pentru a se încheia în 11 septembrie, termenul a fost scurtat până la finalul lunii august.

Victoria talibanilor în Kandahar și ocuparea completă a orașului, al doilea cel mai mare din Afganistan reprezintă cel mai important pas al insurgenților în încercarea lor de a prelua controlul asupra țării și momentul care a declanșat alerta în NATO.

Vezi si

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice, din conductele Nord Stream

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de …