Tuesday , July 23 2024

NATO pune arme nucleare în stare de luptă

Țarile NATO operaționalizează arme nucleare pentru a descuraja un atac al Rusiei. Rusia a amenințat de mai multe ori Europa cu atacuri nucleare. NATO pune mai multe arme nucleare în stare de luptă, conform declarației secretarului general al alianței, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a precizat duminică, pentru Telegraph, că statele aliate scot arme nucleare din depozite și le operaționalizează pentru luptă, pe rachete și bombe, pentru a descuraja un atac nuclear, după ultimele amenințări ale Rusiei.

șeful NATO nu a oferit detalii despre numărul armelor nucleare care vor fi operaționalizate și nici dacă acestea vor fi dislocate în anumite state.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au arme nucleare dintre țările aliate. Statele Unite au dislocat bombe nucleare tactice în Europa, în Belgia, Italia, Turcia, țările de Jos și Germania. După ce le-a retras în 2008 din Marea Britanie, Pentagonul va disloca din nou arme nucleare în Baza Aeriană Lakenheath din Suffolk, preciza tot telegraph, la începutul anului.

Bombele americane nucleare tactice gravitaționale B61-12, care au un randament variabil de până la 50 de kilotone, de peste trei ori puterea armei atomice aruncate asupra Hiroshimei în 1945, sunt dislocate în țările din Europa.

După ce Rusia a dislocat arme nucleare în Belarus și a crescut numărul focoaselor nucleare din Kaliningrad la peste 100, președintele polonez Andrej Duda a cerut Statelor Unite să disloce arme nucleare și în Polonia, dar încă nu a primit un răspuns ferm.

Președintele Joe Biden a declarat de nenumărate ori că Putin nu glumește când amenință cu atacuri nucleare. Totodată, conform unui raport al informațiilor norvegiene, navele rusești din Flota Nordică navighează cu arme nucleare tactice la bord, prima dată după 30 de ani.

Într-un viitor conflict, forțele NATO se vor confrunta cu o axă a răului nucleară, formată din Rusia, China, Coreea de Nord, care au deja arme nucleare, și Iranul, care poate produce, în maxim două săptămâni, cel puțin trei bombe nucleare tactice. (Mediafax)

Vezi si

Trump a donat pentru campania de alegere a Kamalei Harris ca procuror general în California

Dacă vicepreședinta SUA Kamala Harris va obține nominalizarea democrată la alegerile prezidențiale, după anunțul de …