Thursday , August 18 2022

Nancy Pelosi a ajuns în Taiwan, în prima vizită a unui înalt oficial american din ultimii 25 de ani

Președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, a ajuns în capitala Taiwanului, Taipei. Este prima vizita a unui oficial american de acest rang din ultimii 25 de ani.

Până să aterizeze, avioanele militare chineze de luptă Su-35 ar fi traversat strâmtoarea Taiwan, a informat mass-media de stat chineză marți seară, citată de presa internațională. În același timp, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în desfășurări „de rutină”.

Avionul cu liderul Camerei Reprezentanților a fost cel mai urmărit din lume pe site-urile de profil în timpul zborului.

Pelosi a făcut public un prim comunicat în legătură cu deplasarea ei la Taipei: «Vizita delegației noastre din Congres în Taiwan onorează angajamentul de neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.
Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai amplă în Indo-Pacific – inclusiv în Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia – axată pe securitatea reciprocă, parteneriatul economic și guvernanța democratică. Discuțiile noastre cu conducerea Taiwanului se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv pe promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de locuitori din Taiwan este mai importantă astăzi ca niciodată, în condițiile în care lumea se confruntă cu o alegere între autocrație și democrație.
Vizita noastră este una dintre mai multe delegații ale Congresului în Taiwan – și nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea privind relațiile cu Taiwanul din 1979, de Comunicatele comune SUA-China și de cele Șase Asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul.»”

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, care a început luni,1 august, la Singapore un turneu în Asia, “are dreptul de a vizita Taiwanul”, a atras atenția Casa Albă, care a condamnat China care “pare să se poziţioneze” pentru o demonstraţie de forţă militară în jurul acestei insule pe care o revendică.

Ministerul chinez de Externe a avertizat, chiar în timpul cursei lui Nancy Pelosi spre Taiwan, că “dacă Statele Unite insistă să urmeze cursul greșit al acțiunii, va trebui să-și asume responsabilitatea pentru orice consecințe grave care ar urma”.

Pelosi a menținut discreția în ceea ce privește o potențială vizită în Taiwan, care riscă să afecteaze şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Beijing şi Washington, dar mai multe publicaţii taiwaneze şi străine au confirmat luni, 1 august, această deplasare, citând surse anonime. The Financial Times a scris chiar că ea se va întâlni cu preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, miercuri, la Taipei.

“Nu există un motiv pentru ca Beijingul să facă din această vizită, care nu derogă de la doctrina americană, o formă de criză”, a spus John Kirby, pe fondul creşterii tensiunilor americano-chineze.

“Dacă preşedintele Camerei Reprezentanţilor (…) merge în Taiwan, China va lua cu siguranţă contramăsuri ferme pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, a avertizat recent un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian. Armata chineză “nu va sta pasivă”, a subliniat el.

Avioane de luptă chineze au zburat marți, 2 august, aproape de așa-numita „linie mediană” care separă strâmtoarea Taiwan. Pe lângă avioanele de asalt, Beijingul a trimis mai multe nave militare în apropiere de linia de demarcație neoficială dintre China și Taiwan, o acțiune neobișnuită și considerată „extrem de provocatoare”. În paralel, patru nave de război americane, inclusiv un portavion, au fost poziționate în apele de la est de Taiwan în desfășurari „de rutină”.

Vezi si

VIDEO Marea Britanie. Incendii în zona London Bridge. Mai multe linii de cale ferată și de metrou închise

Două incendii au izbucnit miercuri în apropiere de London Bridge, în capitala Marii Britanii. Locuitorii …