Wednesday , April 17 2024

Mondialul din 2018 îi restituie tronul lui Putin

Vladimir Putin îşi pregăteşte reîntoarcerea la preşedinţia ţării după ce a obţinut organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018. Şeful guvernului rus a pornit rotiţele maşinăriei încă din vară: parcurgând Siberia într-o maşină Lada, participând la o întrecere de motociclism la bordul unei Harley Davidson (cu trei roţi), testând un bolid de Formula 1 pe care îl conduce rusul Vitali Petrov la curse şi întâlnindu-se cu actorul Leonardo DiCaprio pentru a discuta apărarea tigrului siberian, notează luni ziarul Las Provincias.

Chiar şi veteranul jurnalist de la CNN, Larry King, l-a onorat pe Putin, şi nu pe preşedintele Dmitri Medvedev, invitându-l la una dintre ultimele sale emisiuni înainte de a se pensiona. Constanta prezenţă mediatică a premierului rus a fost acum încoronată de umărul primit din partea FIFA. Se spune că alegerea Rusiei pentru a găzdui Cupa Lumii din 2018 ar fi meritul, nu al ţării în ansamblu sau al sportivilor săi merituoşi, ci efortului personal al lui Putin, care a acaparat zilele acestea atenţia generală. Presa rusă îl ridică în slăvi ca pe ‘eroul’ care a făcut posibil acest miracol. Ziarul Vremia Novostéi scria vineri că Putin ‘s-a impus din nou asupra rivalilor săi’.

Nici măcar dezvăluirile Wikileaks asupra lui Putin, în care mai mulţi responsabili americani îl taxează drept autoritar şi ‘mascul alfa’ – în dubla postură de dominant şi de membru al operaţiunilor speciale ale fostului KGB – nu par să-l fi deranjat. Nici măcar afirmaţiile că Rusia este un stat corupt în mâna serviciilor secrete ruse. Între timp preşedintele Medvedev rămâne într-un discret plan doi, limitându-se să intervină într-un scurt mensaj televizat de la Sohi, vizibil obosit după întoarcerea de la summitul OSCE de la Astana (Kazahstan), pentru a felicita ţara pentru marea reuşită postând pe contul său de Twitter: ‘Urra, victorie!’.

Politologa rusă, Maria Lipman, de la Centrul Carnegie din Moscova recunoaşte că,asemeni Olimpiadei de Iarnă de la Sohi din 2014, Mondialul de Fotbal din 2018, este un triumf personal al lui Putin. ‘Şeful guvernului este considerat numărul unu în Rusia şi găzduirea unui alt campionat îi adace noi merite’. Ea spune însă că Mondialul este doar o verigă din salba de lovituri de efect sau iniţiative demarate de Putin şi reflectate de mass-media. În opinia sa, indicele de popularitate al lui Putin, nu putea fi mai mare ‘de 80 la sută’, depăşindu-l pe Medvedev cu aproape cinci procente. Totul arată că premierul rus va di din nou preşedinte în 2012, când vor avea loc viitoarele alegeri, dar totuşi ‘nu ştim ce ne rezervă ziua de mâine’.

Colegul ei de la Carnegie, Nikolai Petrov, este convins că ‘dacă cineva mai avea îndoieli că Medvedev îi va ceda locul lui Putin, ultimul discurs al preşedintelui le-a risipit’. Petrov a făcut această referire în ziarul de limba engleză The Moscow Times drept aluzie la apariţia şefului de la Kremlin în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului. Politologul rus crede că Medvedev nu a avut discursul unui om politic, care vrea să mai conducă ţara după 2012. În opinia lui, ‘preşedintele are o voce fermă, dar este lipsit de ambiţii politice pentru a se exprima clar public’.

Potrivit preşedintelui, ‘de un timp au apărut în viaţa noastră politică simptome de imobilism şi există pericolul ca această stabilitate să devină un factor de stagnare’. El se referea la partidul Rusia Unită şi la guvern, ambele conduse de Putin. Între timp, premierul rămâne imparabil în cursa lui pentru un nou mandat în fruntea ţării. Cineva care va simţi pe propria piele întreaga greutate a acestui lucru va fi fostul director al companiei Yukos, Mihail Hodorkovski, aflat de opt ani la închisoare. (AGERPRES)

Vezi si

Telegram va ajunge într-un an la 1miliard de utilizatori pe lună

Aplicaţia de mesagerie Telegram va ajunge într-un an la un miliard de utilizatori activi pe …