Saturday , April 13 2024

Mitt Romney câştigă alegerile primare în cinci state, printre care şi New York

Candidatul republican Mitt Romney a câştigat cinci alegeri primare marţi şi s-a prezentat ca şi candidatul învestit pentru alegerile prezidenţiale americane din noiembrie contra lui Barack Obama, chiar dacă trebuie să aştepte convenţia partidului pentru a-şi oficializa statutul.

Conform estimărilor provizorii prezentate de mai multe posturi de televiziune americane, Mitt Romney – care se confruntă doar cu doi adversari republicani slab poziţionaţi, Newt Gingrich şi Ron Paul – a câştigat în mare măsură în statele New York, Delaware, Connecticut, Pennsylvania şi Rhode Island cu scoruri situate între 56 la sută şi 67 la sută din voturi.

Candidatul moderat este considerat marele învingător în aceste state din nord-estul SUA, unde republicanii centrişti sunt numeroşi.

“După 43 de primare şi caucusuri (adunări electorale), multe zile lungi şi unele nopţi lungi, pot să spun cu încredere şi recunoştinţă că mi-aţi oferit o mare onoare şi o responsabilitate solemnă”, a declarat Romney marţi seară. “Împreună vom câştiga la 6 noiembrie!”, a declarat acesta.

În discursul său susţinut pe un ton de candidat prezidenţial învestit, Romney a vorbit nu din unul dintre cele cinci state unde s-au desfăşurat primare, ci din Manchester, New Hampshire (nord-est) unul dintre statele cheie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Chiar dacă victoriile de marţi marchează o turnură decisivă pentru Romney, acesta va trebui să aştepte convenţia naţională a partidului republican de la Tampa (Florida, sud-est) de la sfârşitul lunii august pentru a fi învestit oficial. Însă el a trimis deja un mesaj pentru americani: “Mai rezistaţi puţin. O Americă mai bună începe în această seară”.

Romney l-a criticat pe preşedintele Barack Obama care, conform acestuia, a “eşuat” în a îşi ţine “promisiunile de speranţă şi de schimbare” făcute în cadrul alegerilor din 2008.

“Această seară este începutul sfârşitului pentru dezamăgirile anilor Obama şi începutul unui capitol nou şi mai bun pe care îl vom scrie împreună”, a spus acesta în faţa susţinătorilor săi.

Romney, câştigător aproape sigur al primarelor republicane după retragerea rivalului său ultraconservator Rick Santorum la 10 aprilie, şi-a orientat deja de câteva zile campania împotriva preşedintelui democrat în exerciţiu.

Candidatul republican a obţinut 683 din cele 1.144 de delegaţii necesare pentru a câştiga învestitura, conform site-ului RealClearPolitics.

Chiar dacă victoriile pe care le va obţine în cele cinci state marţi seară îi vor garanta majoritatea celor 231 de delegaţi din aceste state, cifra “magică” pentru a câştiga învestitura nu va fi încă atinsă. Conform experţilor, Romney se poate aştepta la obţinerea acestei cifre la sfârşitul lunii mai.

La rândul său, Gingrich ar putea lua în considerare o retragere, a declarat pentru Yahoo News purtătorul său de cuvânt R.C. Hammond, înainte de anunţul rezultatelor.

Vezi si

Alertă cu bombă la bordul unui avion Turkish Airlines. Aeronava a aterizat de urgență pe Otopeni

Alertă cu bombă la bordul unui avion Turkish Airlines, care a decolat vineri seară de …