Sunday , May 29 2022

Mii de femei manifestează în Italia pentru a denunţa indecenţa lui Silvio Berlusconi

Mii de femei s-au adunat duminică în mai multe oraşe din Italia, de la Palermo până în Veneţia, pentru a apăra demnitatea femeii şi a denunţa imaginea “indecentă” pe care o oferă, în opinia lor, moravurile premierului Silvio Berlusconi.

“Apărăm valoarea demnităţi femeilor”, proclama o pancartă, în deschiderea cortegiului organizat la Palermo de către mişcarea “Dacă nu acum, când?”, care denunţă “reprezentarea indecentă şi repetată a femeii ca obiect gol de comerţ sexual în ziare, la televiziune şi în publicitate”.

În opinia a numeroase italience, scandalul Ruby a fost picătura care a umplut paharul. În acest caz, Berlusconi este acuzat că a recurs la serviciile unei prostituate minore, în timpul petrecerilor cu numeroase tinere, la reşedinţa sa de lângă Milano.

“Importanţa acestei manifestaţii rezidă atât în participarea femeilor, cât şi a bărbaţilor, tinerilor şi bătrânilor, intelectualilor şi muncitorilor”, a comentat Rosa Russo Iervolino, primarul oraşului Neapole (sud), care a participat la acest marş, organizat în oraşul său.

La Trieste, în nordul ţării, aproximativ 3.000 de persoane au manifestat şi cerut, între altele, demisia lui Berlusconi.

Chiar dacă în aceste manifestaţii nu poate fi revendicată nicio apartenenţă politică sau sindicală, majoritatea de dreapta vede în acestea un atac politic.

“Cei care manifestează astăzi pe străzile a numeroase oraşe italiene aparţin mişcării anti-berlusconiene, fondată de stânga”, a apreciat Fabrizio Cicchitto, liderul deputaţilor Partidului Poporul Libertăţii (PdL), al lui Berlusconi.

“Femeile care ies în stadă astăzi sunt puţin numeroase şi manifestează numai în scopuri politice. Să nu ne spună nouă că vor să îşi apere demnitatea, în condiţiile în care ele sunt primele care califică drept prostituată orice femeie care intră la premier”, a declarat ministrul Educaţiei, Mariastella Gelmini.

Manifestaţii sunt prevăzute în toată ţara, dar şi în străinătate. La Tokyo, o sută de persoane au protestat în faţa Centrului Cultural Italian.

La Bari, în Puglia, aproximativ 3.000 de persoane – potrivit prefecturii poliţiei, 10.000 – potrivit organizatorilor, au defilat în centrul oraşului, în timp ce un comitet al organizaţiei sarde a anunţat că “mii de persoane” (manifestează) în mai multe oraşe din Sardinia.

La Veneţia, aproximativ 9.000 de persoane au manifestat “contra unui model al relaţiilor bărbaţi-femei afişat de una dintre cele mai importante personalităţi ale statului”.

La Pescara, pe coasta adriatică, “piaţa Sacro Cuore era plină de manifestanţi, aşa cum nu a fost de zeci de ani”, scrie agenţia Ansa.

Mii de femei erau, de asemenea, aşteptate să participe la manifestaţie, începând cu ora 13.00 GMT (15.00, ora României), la Roma.

Vezi si

Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum subordonată Patriarhiei Ruse, anunţă desprinderea de aceasta

Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri desprinderea de aceasta …