Monday , December 4 2023

Mihail Kasianov, prim-ministru în primul mandat prezidențial al lui Putin, a părăsit Rusia

Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov a părăsit Rusia, a anunțat un membru al biroului consiliului politic al partidului de opoziție pe care acesta îl conduce, citat de cotidianul financiar Kommersant.

„El nu se află acum pe teritoriul Federației Ruse, dar nu știu unde este și când se va întoarce”, a declarat Konstantin Merzlikin, membru al Partidului Libertății Poporului (PARNAS) pentru agenția RIA Novosti.

Într-un interviu acordat acordat la jumătatea lunii mai canalului german Deutsche Welle, Kasianov a declarat că a plecat din Rusia după declanșarea războiului din Ucraina de către președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

„Sunt în Europa, dar nu dezvălui unde, deși este ușor de calculat”, a afirmat el, probabil o referință la faptul că s-ar afla în Germania. Canalul Deutsche Welle a fost interzis în Rusia pe 3 februarie, ca răspuns la interzicerea de către Berlin a postului Russia Today.

Kasianov este unul dintre dizidenții ruși care au anunțat pe 1 martie formarea unui „comitet anti-război” în străinătate. Printre membrii săi se numără Garry Kasparov, fostul oligarh Mihail Hodorkovski și jurnalistul Vladimir Kara-Murza.

În data de 21 mai Rusia i-a desemnat pe Kasparov și Hodorkovski drept „agenți ai străinătății”.

În vârstă de 64 de ani, Kasianov a ocupat funcția de prim-ministru al Rusiei între 2000 și 2004, în perioada primului mandat de președinte al lui Vladimir Putin. Anterior, el a ocupat mai multe poziții în administrația fostului președinte Boris Elțîn, fiind și ministru de finanțe între 1999 și 2000.

El a părăsit guvernul din cauza unor dezacorduri cu Putin privind politica economică, devenind apoi unul dintre principalii critici ai președintelui președintelui rus și lider al opoziției din parlament.

În 2007 o instanță l-a condamnat să plătească guvernului 108.135.000 (aproximativ 3.130.000 de euro la momentul respectiv) într-un caz privind privatizarea frauduloasă a două proprietăți din domeniul statului. El a fost de asemenea obligat să restituie casa pe care o cumpărase în nume propriu.

Kasianov a încercat să candideze la alegerile prezidențiale din 2008 dar în mijlocul campaniei electorale i s-a refuzat participarea din motive politice. În 2010, el a co-fondat formațiunea Partidul Libertății Poporului „Pentru Rusia fără fărădelege și corupție”, devenind președinte al său în 2015.

El a participat activ la manifestațiile pentru alegeri corecte ce au avut loc în Rusia între 2011 și 2013.

Vezi si

Ucraina spune că centrala Zaporojie a fost în pericol de “accident nuclear” sâmbătă noaptea. AIEA confirmă

Ucraina a declarat că două linii electrice care conectează reţeaua sa de electricitate la centrala …