Tuesday , June 18 2024

Mihai Ghimpu cere Curţii Constituţionale sa stabileasca daca poate fi dizolvat Parlamentul

Mihai Ghimpu

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a anunţat luni c\ a cerut Curţii Constituţionale s\ stabileasc\ dac\ sunt întrunite circumstanţele pentru dizolvarea Parlamentului, relateaz\ Pro TV Chişin\u.

Anunţul a fost f\cut de preşedintele interimar imediat dup\ şedinţa celor patru lideri ai Alianţei pentru Integrare European\ (AIE), care a avut loc la sediul Preşedinţiei.

Ghimpu a afirmat c\ a transmis luni un demers c\tre Curtea Constituţional\ în care aceasta urmeaz\ s\ stabileasc\ dac\ exist\ circumstanţele pentru a dizolva Parlamentul. În ceea ce priveşte alegerile anticipate, liderii Alianţei au evitat s\ anunţe vreo dat\.

Doar dup\ ce se va primi un r\spuns de la Curtea Constituţional\ şi dup\ un dialog cu partenerii externi şi interni se va putea vorbi despre anticipate, susţin liderii AIE.

Potrivit legii, Curtea Constituţional\ urmeaz\ ca într-un termen de zece zile s\ ofere un r\spuns şefului statului.

Pe de alt\ parte, liderii AIE s-au declarat sup\raţi pe pres\, care ar fi contribuit la eşecul referendumului din 5 septembrie.

Cet\ţenii moldoveni au votat duminic\ în cadrul unui referendum constituţional crucial pentru viitorul ţ\rii, referitor la alegerea direct\ a preşedintelui Republicii Moldova.

Referendumul îns\ a eşuat, potrivit datelor prezentate luni de Comisia Electoral\ Central\, care a anunţat o prezenţ\ la vot de 29,05 la sut\, ceea ce reprezint\ mai puţin de o treime din populaţia cu drept de vot.

Vezi si

Statele UE nu au ajuns încă la un acord privind numirea Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene

Liderii UE nu au ajuns încă la o decizie cu privire la un al doilea …

error: