Tuesday , June 25 2024

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, lovită de un bărbat într-o piață din Copenhaga

Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a fost atacată vineri de un bărbat într-o piaţă din Copenhaga, au anunţat serviciile sale, precizând că atacatorul a fost arestat, potrivit AFP.


“Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost lovită de un bărbat vineri seara în piaţa Kultorvet din Copenhaga. Bărbatul a fost arestat”, se arată într-un comunicat al biroului său, adăugând că doamna Frederiksen a fost “şocată de incident”.

Poliţia din Copenhaga a confirmat că a avut loc un incident în care a fost implicat premierul, dar nu a oferit detalii suplimentare.

“O persoană a fost arestată în acest caz şi este supusă anchetei. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observaţii de făcut”, a declarat poliţia într-un comunicat publicat pe X.

Doi martori, Marie Adrian şi Anna Ravn, au declarat pentru cotidianul danez BT că au văzut-o pe Mette Frederiksen sosind în piaţă în timp ce stăteau lângă o fântână în jurul orei 18.00 (16.00 GMT).

“Un bărbat a venit din direcţia opusă şi a împins-o puternic în umăr, făcând-o să se clatine în lateral”, au povestit cele două femei pentru jurnal.

Deşi a fost “împinsă cu putere”, doamna Frederiksen nu a căzut la pământ, au spus ele.

Tot conform celor doi martori, prim-ministrul a intrat apoi într-o cafenea din apropiere ca să-şi revină.

Ele l-au descris pe individ ca fiind înalt şi slab şi au adăugat că acesta a încercat să dispară repede, dar nu a avut timp să ajungă departe pentru că a fost prins şi pus la pământ de bărbaţi în costum.

Un alt martor, Kasper Jorgensen, a declarat pentru ziarul Ekstra Bladet că l-a văzut pe bărbatul în acuză după ce fusese pus la pământ şi că ceea ce a crede a fi un membru al serviciului de securitate era cu un genunchi pe spatele atacatorului.

“L-au liniştit şi, în timp ce stătea întins acolo, părea confuz şi puţin ameţit”, a povestit Jorgensen pentru cotidian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au condamnat vineri atacul împotriva doamnei Frederiksen.

Roberta Metsola i-a urat şefei guvernului danez “să rămână puternică”, adăugând într-un mesaj publicat pe X că “violenţa nu-şi are locul în politică”.

La rândul său, Charles Michel s-a declarat “scandalizat de atac”.

“Condamn ferm această agresiune laşă”, a reacţionat el într-un mesaj separat pe X.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat, de asemenea, ceea ce ea a numit un “act josnic care vine împotriva a tot ceea ce credem şi apărăm în Europa”, într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare.

Acest atac vine după o serie de agresiuni împotriva unor personalităţi politice de toate orientările, la locul lor de muncă sau în campania electorală din Germania, în preajma alegerilor europene din această săptămână.

Pe 15 mai, prim-ministrul slovac Robert Fico a fost împuşcat de mai multe ori de la mică distanţă în timp ce îşi saluta susţinătorii după o şedinţă de guvern în oraşul Handlova, în centrul Slovaciei.

Fico, care a supravieţuit tentativei de asasinat, a fost dus la un spital dintr-un oraş vecin după atacul armat, unde a suferit două intervenţii chirurgicale grele.

În 2019, Mette Frederiksen a devenit cel mai tânăr prim-ministru al ţării sale şi a reuşit să-şi păstreze postul ieşind învingătoare la alegerile generale din 2022.

La începutul anilor 2000, ea a denunţat politica de imigraţie a Danemarcei drept una dintre “cele mai dure din Europa”.

Dar, la fel ca majoritatea liderilor politici din ţară, această femeie de 46 de ani şi-a schimbat discursul între timp, iar guvernul ei a pledat în favoarea unei politici “zero refugiaţi”. AGERPRES

Vezi si

Liderii UE au convenit realegerea Ursuley von der Leyen în fruntea Comisiei Europene (surse)

Liderii europeni au convenit la negocierile pentru împărţirea principalelor funcţii de conducere ale instituţiilor UE …