Wednesday , May 12 2021

Mesajul Angelei Merkel pentru greci

Cancelarul german, Angela Merkel, a salutat, la Atena, “eforturile” şi “progresele” realizate de Grecia, exprimând dorinţa ca această ţară care se confruntă cu grave dificiltăţi financiare “să rămână în zona euro”, informează AFP. Este un mesaj important pentru Grecia, care a primit un ultimatum, din partea UE, pentru a-şi arăta hotărârea privind reformele.

“Vreau ca Grecia să rămână în zona euro”, a spus Merkel în cursul conferinţei de presă organizată alături de premierul grec Antonis Samaras.

“Discuţiile demonstrează clar că în acest moment se întregistrează progrese. Sunt convinsă că toate aceste măsuri dificile merită efortul”, a spus Merkel.

“Au fost realizate multe. Mai sunt multe de făcut, iar Germania şi Grecia vor colabora foarte strâns; dacă problemele nu vor fi rezolvate acum, se vor manifesta mai târziu într-un mod mult mai grav”, a precizat cancelarul german.
“Ştiu din experienţă, dat fiind că vin dintr-un stat estic, că reformele sunt dificile”, a adăugat Merkel.

La rândul său, premierul grec Antonis Samaras a anunţat că Grecia este “hotărâtă să îşi menţină angajamentele” în privinţa deficitului bugetar şi reformelor structurale.

“I-am subliniat cancelarului că poporul grec suferă, dar este hotărât să rămână în zona euro”, a adăugat Samaras.

Liderul Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, a dat luni Greciei termen până la 18 octombrie, data următorului summit european, pentru a-şi arăta hotărârea cu privire la reformele promise în schimbul ajutorului din partea creditorilor internaţionali, relatează AFP.

“Noi am subliniat că înainte de orice nouă deblocare de fonduri, Grecia trebuie să-şi arate hotărârea de a pune în aplicare reformele promise până la 18 octombrie, cel târziu”, a declarat Juncker într-o conferinţă de presă la Luxemburg, după o întâlnire a miniştrilor de finanţe din zona euro.

“Troica de creditori ai Greciei ne-a ţinut la curent cu situaţia din ţară. Am fost bucuroşi să aflăm că s-au făcut progrese substanţiale în ultimele zile”, a adăugat Juncker.

“Dar noi facem apel la troică să finalizeze discuţiile cât mai repede posibil”, a continuat el.
“În ceea ce priveşte Grecia, mai sunt multe de făcut”, a afirmat directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.

Atena încearcă să obţină deblocarea unei tranşe vitale de 31,5 miliarde de euro dintr-un împrumut internaţional de 130 de miliarde, acordat iarna trecută şi destinat recapitalizării băncilor sale, şi să înceapă să ramburseze datoria sa internă de aproape 8 miliarde de euro.

Plata a fost blocată în iunie de creditorii ţării, în aşteptarea adoptării unui nou pachet de reduceri bugetare şi de austeritate.

Vezi si

Atac armat la o școală din Rusia: Au murit 11 persoane, majoritatea copii

Cel puțin 11 persoane, majoritatea copii, au fost uciși într-un atac armat la o școală …