Thursday , September 29 2022

Merkel şi Sarkozy vor taxă pe tranzacţiile financiare şi un guvern al zonei euro

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, vor propune partenerilor europeni, în septembrie, introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare şi formarea unui “veritabil guvern al zonei euro”, transmite Reuters.

“Miniştrii de Finanţe din Germania şi Franţa vor propune instituţiilor europene, în septembrie, introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare”, a declarat Sarkozy, într-o conferinţă de presă la sfârşitul întâlnirii cu Merkel.

Cei doi lideri propun totodată crearea “unui veritabil guvern al zonei euro”, care să fie condus, pentru un mandat de doi ani şi jumătate, de actualul preşedinte al Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

După discuţiile de la Paris, Sarkozy a arătat că propune, împreună cu Merkel, ca toate cele 17 state membre ale zonei euro să se angajeze să îşi echilibreze finanţele şi să includă în Constituţii acest obiectiv până în vara anului viitor.

Altă propunere se referă la îmbunătăţirea guvernanţei transfrontaliere, prin întâlniri bianuale ale liderilor europeni.

“Dorim să ne exprimăm voinţa fermă de a apăra euro şi de a ne asuma responsabilităţile speciale ale Germaniei şi Franţei în Europa, astfel încât să avem un punct de vedere comun asupra tuturor problemelor”, a spus Sarkozy.

Merkel a declarat pe de altă parte că nu crede că “euroobligaţiunile pot fi de ajutor în acest moment”.

Sarkozy a completat spunând că aceste obligaţiuni comune ar putea pune în pericol ţările cu ratinguri ridicate şi nu pot reprezenta decât “momentul culminant al procesului de integrare”.

Cei doi lideri sunt supuşi presiunilor de a veni cu planuri de întărire a zonei euro şi de refacere a încrederii pe pieţele financiare, după un an şi jumătate de tensiuni care nu au dispărut în pofida planurilor de salvare pentru Grecia, Irlanda şi Portugalia.

În urma declaraţiilor privind îmbunătăţirea coordonării economice, preţurile titlurilor Trezoreriei americane pe termen de zece ani au inversat tendinţa negativă, iar randamentul acestora a scăzut de la 2,3% la 2,25%.

Vezi si

Suedia a descoperit o a patra scurgere de gaz în largul Mării Baltice, din conductele Nord Stream

Garda de coastă suedeză a descoperit în cursul acestei săptămâni o a patra scurgere de …