Sunday , July 21 2024

Membrii NATO au convenit asupra unui angajament financiar de 40 miliarde de euro pentru Ucraina

Țările membre ale NATO au căzut de acord să finanțeze un ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 40 de miliarde de euro anul viitor, au declarat miercuri doi diplomați occidentali pentru Reuters, cu o săptămână înainte ca liderii alianței să se reunească într-un summit la Washington, cu ocazia marcării a 75 de ani de la întemeierea NATO.


Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO la final de mandat, le-a cerut aliaților să se angajeze să mențină ajutorul militar pentru Ucraina la același nivel ca după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, totalizând circa 40 de miliarde de euro pe an.
Chiar dacă statele membre nu au susținut inițial cererea lui Stoltenberg pentru un astfel de angajament multianual, pactul conține o prevedere de reevaluare a contribuțiilor aliate la viitoarele summituri NATO, potrivit unui diplomat.
Aliații au convenit de asemenea să pregătească două rapoarte anul următor pentru a stabili ce anume furnizează fiecare țară Ucrainei, a declarat diplomatul citat, pentru a răspunde cererilor de mai multă transparență cu privire la repartizarea sarcinilor în cadrul alianței.
Statele membre “vor încerca să îndeplinească acest angajament prin contribuții proporționale”, conform acordului convenit.
Angajamentul financiar face parte dintr-un pachet mai amplu privind Ucraina, asupra căruia liderii NATO vor conveni atunci când se vor reuni pentru summitul aniversar de la Washington, între 9 și 11 iulie.
În iunie, aliații au decis ca NATO să-și asume un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând de la SUA sarcina de a proteja procesul, în contextul în care candidatul republican Donald Trump, sceptic față de NATO, dorește să obțină un al doilea mandat de președinte al SUA.
După invazia Rusiei în 2022, Statele Unite au reunit națiunile care împărtășesc aceleași idei la baza aeriană Ramstein din Germania, formând un grup care numără în prezent circa 50 de națiuni și care se întâlnește în mod regulat pentru a corela cererile de arme ale Kievului cu promisiunile donatorilor.
Acest așa-numit “grup Ramstein” își va continua existența ca un forum politic condus de SUA, în timp ce NATO va prelua coordonarea livrărilor de arme și instruirea trupelor ucrainene.
Demersul este văzut drept o modalitate de a asigura un anumit grad de “protecție împotriva lui Trump” prin plasarea coordonării sub umbrela NATO, conferind alianței un rol mai direct în războiul împotriva Rusiei, fără ca blocul nord-atlantic să se angajeze cu propriile forțe.
Diplomații recunosc însă că o astfel de mișcare ar putea avea un efect limitat, întrucât SUA reprezintă forța dominantă a NATO și furnizează majoritatea armamentului Ucrainei.
Astfel, dacă Washingtonul ar dori să reducă ajutorul occidental acordat Kievului, ar putea face oricum acest lucru, remarcă Reuters.
Totodată, în această perioadă premergătoare summitului de la Washington, aliații sunt încă în dezacord dacă este oportun – și, dacă da, în cel fel – să întărească formularea NATO privind viitoarea aderare a Ucrainei la alianță.
Linia oficială a NATO este că Ucraina va adera într-o zi, dar nu în timp ce țara este în război. “Viitorul Ucrainei este în NATO”, au declarat liderii săi la summitul de la Vilnius de anul trecut.
Unii aliați doresc însă ca această formulare să fie întărită, sugerând ca summitul de la Washington să declare că drumul Ucrainei către aderare este “ireversibil”, potrivit diplomaților citați de Reuters. AGERPRES

Vezi si

Fost deputat ucrainean și cadru universitar, împușcat în cap

În seara zilei de vineri, 19 iulie, în cel mai mare oraș din vestul Ucrainei, …