Monday , December 4 2023

Medvedev: Rusia şi NATO trebuie să depăşească neîncrederea care a dominat relaţiile lor

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că ţara sa şi NATO au avut de-a lungul istoriei relaţii marcate de o profundă neîncredere, dar că este timpul unei noi etape în care acestea să fie depăşite.

“Relaţiile dintre Rusia şi NATO au fost întotdeauna dificile, poate aceasta este o moştenire, mai mult emoţii, sentimente, percepţia oamenilor”, a declarat Medvedev în faţa specialiştilor în politică externă pe care i-a primit la reşedinţa sa din Gorki, în apropiere de Moscova.

“Avem cu toţii un fel de planificare istorică. Fără îndoială, acesta apasă asupra relaţiilor noastre, inclusiv cu NATO. La noi există un sentiment că NATO este un factor agresiv în relaţia sa cu Rusia. Poate că acestea sunt raţionamente eronate din multe puncte de vedere”, a declarat el.

În ceea ce priveşte relaţiile ţării sale cu Occidentul, Medvedev şi-a exprimat regretul că Rusia este văzută adeseori ca “o ţară în care nu va putea fi niciodată o democraţie, care va rămâne întotdeauna supusă principiilor autoritare şi care nu se va dezvolta în acelaşi ritm cu restul lumii”.

Liderul de la Kremlin i-a primit la Gorki pe membrii Conferinţei de la Munchen privind politicile de securitate, între care Zbigniew Brzezinski, fost consilier al preşedintelui american Jimmy Carter, fostul ministru polonez de Externe Adam Rotfeld şi un fost şef adjunct al diplomaţiei germane, Wolfgang Ischinger.

În 2007, predecesorul lui Medvedev, Vladimir Putin, a surprins participanţii la Conferinţa de la Munchen acuzând Statele Unite că se comportă fără menajamente ca o putere “unipolară”.

Medvedev a anunţat marţi că intenţionează să participe la 20 noiembrie la Lisabona la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, organizată imediat după summitul Alianţei Nord-Atlantice din 19 şi 20 noiembrie, pentru a apăra o strategie de securitate comună a Europei, altădată divizată în două blocuri.

“Sosirea dumneavoastră la summitul de la Lisabona ar putea fi punctul de plecare pentru un nou exemplu european de cooperare pentru a construi o nouă structură de securitate”, i-a spus Rotfeld preşedintelui rus.

Brzezinski şi-a exprimat, la rândul său, susţinerea faţă de conceptul lui Medvedev privind o “indivizibilitate geopolitică a procesului de securitate în Europa”.

“Interconexiunea dintre Europa, Rusia şi America este fundamentală”, a subliniat el, referindu-se la ideea avansată pentru prima dată de Medvedev în 2008.

Vezi si

Ucraina spune că centrala Zaporojie a fost în pericol de “accident nuclear” sâmbătă noaptea. AIEA confirmă

Ucraina a declarat că două linii electrice care conectează reţeaua sa de electricitate la centrala …