Friday , March 1 2024

Medicii se așteaptă la o explozie a numărului de îmbolnăviri de cancer în Europa, după pandemie

Aproximativ o sută de milioane de teste de rutină pentru cancer au fost anulate pe durata pandemiei, în Europa, ceea ce îi face pe experţii medicali să estimeze că în jur de un milion de cazuri au rămas nediagnosticate, se arată într-un raport al publicaţiei medicale The Lancet, citat de The Guardian. Mai mult, 50% dintre pacienţii care aveau cancer au fost nevoiţi să-şi amâne operaţiile sau şedinţele de chimioterapie, se mai arată în raportul citat de Digi24.

“Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul. “În plus, a fost afectată serios şi cercetarea oncologică. Laboratoarele au fost închise, iar testele clinice au fost anulate în primul val al pandemiei. Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate”, a adăugat acesta.

Un alt efect al pandemiei este că pacienţii care se prezintă acum la medic au forme mai grave ale bolii. “Există dovezi că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancere în stadii mai avansate în comparaţie cu perioada pre-pandemică, ca urmare a întârzierilor substanţiale când vine vorba de diagnosticare şi tratament. Acest lucru va pune presiune pe sistemele oncologice europene pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în raport.

Vezi si

Parlamentul European cere UE să sprijine Ucraina cu tot ce are nevoie pentru a câștiga războiul contra Rusiei

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară, a votat joi o rezoluție în care solicită Uniunii …