Tuesday , December 5 2023

Marea Britanie a început să-și retragă personalul de la ambasada din Kiev. Harta publicată de Londra

Marea Britanie a anunțat luni decizia de a retrage o parte a personalului de la ambasada din Kiev și, de asemenea, de a emite o recomandare pentru cetățenii britanici să evite călătoriile în Ucraina, mai ales în zonele tensionate din sud-est.

Decizia Londrei vine la câteva ore după un anunț similar al Departamentului american de Stat care, în plus, le recomandă și propriilor cetățeni aflați în Ucraina să ia în considerare să părăsească țara.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană, prin vocea șefului diplomației Josep Borrell, susține că situația nu trebuie „dramatizată” și că deocamdată nu ia nicio decizie, până nu primește mai multe informații de la partenerii americani.

Marea Britanie a început să retragă o parte a personalului de la ambasada din Kiev, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Londra, precizând că ambasada rămâne deschisă și va continua să lucreze.

„Din cauza amenințărilor crescute din Partea Rusiei, Ministerul de Externe a decis să retragă temporar o parte a personalului ambasadei de la Kiev și rudele lor. Ambasadarămîne deschisă și va continua să lucreze, asigurând asistență consulară și sprijin pentru cetățenii britanici din Ucraina”, se arată în anunțul publicat pe pagina ministerului.

Guvernul de la Londra a publicat și o hartă a Ucrainei, în două culori, sfătuindu-i pe britanici să evite orice călătorie care nu este esențială în Ucraina (zona galbenă) și orice fel de călătorie în sud-estul țării, în regiunea Donbas și Crimeea (zona roșie).

În paralel, Statele Unite au cerut rudelor personalului ambasadei sale să părăsească Ucraina, spunând că o invazie rusă ar putea surveni „în orice moment”.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a avertizat oamenii să nu călătorească în Ucraina și Rusia din cauza tensiunii în curs și a „potențialului de hărțuire împotriva cetățenilor americani”.

„Există relatări că Rusia plănuiește o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei”, se spune într-un aviz al Departamentului de Stat.

SUA au subliniat că nu este o evacuare, dar Departamentul de Stat a declarat agenției de presă AFP că, dacă va exista o invazie rusă, „nu va fi în măsură să evacueze cetățenii americani”.

Uniunea Europeană nu va face același lucru în acest moment. Șeful politicii de securitate a UE, Josep Borrell, a declarat că nu va „dramatiza” tensiunile.

Vezi si

Salariul minim necesar pentru viza de muncă în Marea Britanie crește  la 38.700 de lire sterline. Salariaţii din sectorul sănătăţii nu-şi vor mai putea aduce familiile

Cu câteva luni înaintea alegerilor legislative, guvernul conservator britanic a anunţat luni că va “strânge …