Thursday , September 28 2023

Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace, s-a căsătorit

Malala Yousafzai, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a anunţat că s-a căsătorit într-o ceremonie islamică, numită nikkah, ce a avut loc la Birmingham, anunță BBC. Ea şi Asser Malik au participat la nikkah, ceremonie în care mireasa şi mirele consimt să se căsătorească.

Activista pentru drepturile femeilor pakistaneze în vârstă de 24 de ani a spus că este „o zi valoroasă” din viaţa ei.

Yousafzai a găsit refugiu în comitatul West Midlands după ce a fost împuşcată în cap de talibani în 2012.

„Asser şi cu mine ne-am căsătorit pentru a fi parteneri pe viaţă”, a scris ea marţi pe Twitter, după ceremonia familială. „Suntem încântaţi să mergem împreună în călătoria ce urmează”.

Yousafzai avea 15 ani când a fost victima talibanilor în Pakistan pentru că a susţinut drepturile fetelor la educaţie. A fost atacată în timp ce se afla într-un autobuz şcolar. Atunci au fost rănite alte două adolescente.

După acest atac, ea s-a mutat în Birmingham împreună cu familia. La vârsta de 17 ani, a devenit cea mai tânără persoană laureată cu premiul Nobel pentru Pace. A urmat cursurile Oxford University şi a devenit lider militant.

În ultimii ani, ea a făcut apel pentru sprijinul refugiaţilor afgani, a semnat un contract cu Apple TV+ pentru a produce documentare şi a apărut pe coperta British Vogue. În tot acest timp, a continuat să facă eforturi pentru a îmbunătăţi accesul fetelor la educaţie.

Deşi nu reprezintă un certificat legal, ceremonia nikkah este primul pas în căsătoria islamică. O alta are loc în privat, în mod obişnuit, iar ea nu a precizat dacă o ceremonie civilă a avut loc.

Anterior, Malala Yousafzai şi-a exprimat îndoielile cu privire la căsătorie. Într-un interviu acordat Vogue în luna iulie, a spus: „Încă nu înţeleg de ce oamenii trebuie să se căsătorească. Dacă vrei să ai o persoană în viaţa ta, de ce trebuie să semnezi acte de căsătorie, de ce nu poate fi doar un parteneriat? Mama îmi spune «Să nu îndrăzneşti să spui aşa ceva! Trebuie să te căsătoreşti, căsătoria este frumoasă»”.

Vezi si

Atenționare de călătorie pentru Italia. Grevă națională în transportul aerian. La Roma transportul public va fi paralizat

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în …