Saturday , December 3 2022

Mai mult de 100 de lideri mondiali promit să elimine defrișările până în 2030

Mai mult de 100 de lideri mondiali au ajuns, în prima zi a COP26, la un acord privind eliminarea defrișărilor până în 2030, iar marți Statele Unite vor anunța noi reglementări privind emisiile de metan din exploatările de petrol și gaze. Liderii unor state ca Brazilia, China, Rusia, Canada și Indonezia vor semna marți acordul privind încetarea defrișărilor și anularea efectelor acestora până în 2030, acesta fiind primul acord major la care s-a ajuns în cadrul conferinței pe probleme de climă care are loc la Glasgow. Țările semnatare dețin 85% dintre pădurile lumii. Acordul include fonduri publice și private de aproximativ 14 miliarde de lire sterline (19,2 miliarde de dolari), potrivit BBC. Defrișările contribuie la schimbarea climei, deoarece tăierea pădurilor înseamnă pierderea copacilor care absorb mari cantități de dioxid de carbon.

Experții au salutat acordul, dar au avertizat că unul asemănător semnat în 2014 a „eșuat în încetinirea defrișărilor”. Prim-ministrul britanic Boris Johnson, care este gazda întâlnirii de la Glasgow, spune despre acord că este unul emblematic pentru protejarea și refacerea pădurilor planetei. O parte din fonduri va fi destinată țărilor în curs de dezvoltare pentru a reface terenurile afectate, pentru a combate incendiile de vegetație și sprijini comunitățile indigene. Guvernele din 28 de țări își vor lua de asemenea angajamentul de a elimina despăduririle din comerțul cu alimente și alte produse agricole, precum uleiul de palmier, soia și cacao. Aceste industrii duc la pierderea pădurilor, ele fiind tăiate pentru a face loc pășunilor și culturilor.

Mai mult de 30 de companii internaționale vor promite încheierea investițiilor în activități care au legătură cu defrișările de păduri, iar un fond de 1,1 miliarde de lire sterline va fi înființat pentru protecția pădurii tropicale din Bazinul Congo, a doua cea mai mare pădure tropicală din lume. În prezent, o zonă forestieră de mărimea a 27 de terenuri de fotbal este pierdută în fiecare minut în lume. Administrația Biden va anunța marți, la Glasgow, planuri de a introduce reglementări ferme împotriva emisiilor de metan din forarea de petrol și gaze, parte din programul Casei Albe de combatere a schimbărilor climatice ce va fi prezentat la conferința ONU, potrivit NBC.

Noile măsuri, propuse de Environmental Protection Agency, au ca obiectiv eliminarea emisiilor de metan pentru noile infrastructuri de petrol și gaze, dar și cele existente, astfel reducând o sursă importantă de poluare.

Metanul este un gaz cu efect de seră care este eliminat în atmosferă, între altele, când cărbunele, petrolul și gazul natural este exploatat și transportat. Emisiile de metan sunt răspunzătoare pentru aproximativ 30% din încălzirea globală de la începutul erei industriale, potrivit U.N. Environment Programme. Este estimat că 75% din emisiile de metan ale țării vor fi reglementate de noul plan EPA, potrivit oficialilor administrației. Pe lângă aceste măsuri, oficialii au spus că mai mult de 80 de țări se vor alătura SUA și Uniunii Europene într-un acord prin care este promisă o reducere colectivă a emisiilor de metan cu 30% până la finalul deceniului.

COP26 a debutat pe 31 octombrie, la Glasgow, și se va încheia pe 12 noiembrie. Luni, prim-ministrul indian Narendra Modi a spus că țara sa își ia angajamentul să ajungă la emisii zero de gaze cu efect de seră până în 2070, cu două decenii mai târziu decât obiectivul COP26. Regina Elizabeth II a Marii Britanii le-a cerut în prima zi liderilor mondiali să acționeze „pentru copiii și copiii copiilor noștri”.

Vezi si

Acord de principiu la nivelul statelor UE pentru plafonarea preţului petrolului rusesc

Reprezentanţii statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns vineri seară la un acord de principiu …