Friday , March 1 2024

MAE recomandă românilor cu afecţiuni respiratorii să evite deplasările la Moscova

Moscova este invaluita in fum din cauza incendiilor de padure de la marginea capitalei ruse

MAE recomandă persoanelor cu afecţiuni respiratorii să evite deplasările la Moscova şi precizează că, în pofida gradului de poluare din aer, ambasada României îşi desfăşoară activitatea fără modificări de program.
MAE recomandă persoanelor care au afecţiuni respiratorii să evite, dacă este posibil, deplasările la Moscova în zilele următoare, în contextul persistenţei incendiilor şi creşterii gradului de poluare în aer în Capitala rusă.
Avertismentul lansat de MAE se adresează mai ales persoanelor care suferă de astm, bronşită şi alte afecţiuni similare.
Persoanele care nu vor putea evita deplasările sunt sfătuite să urmărească informaţiile de pe site-ul Ministerului Federaţiei Ruse pentru Combaterea Catastrofelor, accesibile şi în limba engleză.
Ambasada României la Moscova îşi desfăşoară activitatea fără modificări de program, mai precizează MAE, potrivit căruia în perioada de vară activitatea curentă a ambasadelor şi a consulatelor este diminuată.
Situaţia din Capitala rusă, sufocată de fum şi unde temperaturile vor depăşi luni 35 de grade Celsius, se va înrăutăţi în cursul zilei, din cauza rafalelor de vânt, au avertizat serviciile meteorologice, citate de AFP.
Moscova, o metropolă cu zece milioane de locuitori, este afectată încă de săptămâna trecută de un fum dens provenit de la incendiile de la periferie. Ca şi în zilele precedente, numeroşi trecători purtau, luni dimineaţă, măşti de protecţie.
Rafalele de vânt dinspre sud-est, care aduc fumul către oraş, vor continua, au avertizat luni serviciile de meteorologie.
“Orientarea rafalelor de vânt va determina o deteriorare suplimentară a situaţiei ecologice din oraş, vizibilitatea va scădea la 100 de metri”, a anunţat un oficial din cadrul acestor servicii, citat de Interfax.
Un oficial din cadrul observatorului pentru calitatea aerului din Moscova a declarat că indicii de poluare sunt de trei ori mai mari decât pragul de alertă.
“Se observă astăzi noi valuri de fum şi o creştere a concentraţiei de materii poluante”, a declarat oficialul, Elena Lezina.
“Particulele de dimensiuni mici, de zece microni, de monoxid de carbon, hidrocarburi specifice, sunt cele care arată în prezent o concentraţie de trei ori superioară normei”, a adăugat ea pentru postul de radio Ecoul Moscovei.
Mai multe ambasade străine le-au recomandat cetăţenilor lor să părăsească oraşul.
În pofida zborurilor întârziate din cauza vizibilităţii slabe, un număr record, de aproape 105.000 de pasageri, a părăsit oraşul diminică folosind aeroporturile din Moscova, a anunţat luni Comitetul rus pentru transport aerian, Rosaviaţia, citat de RIA Novosti.
Incendiile de pădure, care au provocat moartea a 52 de persoane până în prezent, continuă să devasteze partea vestică a ţării, afectată de la începutul lui iulie de o caniculă fără precedent.

Vezi si

Ministrul de Externe german: Acțiunile recente din Republica Moldova sunt similare cu cele de la începutul războiului Rusia – Ucraina

Ministrul german de externe Annalena Baerbock consideră că evoluţiile recente din Republica Moldova le reflectă …