Monday , May 20 2024

Luptele grele continuă la Severodoneţk. Soldaţii ucraineni luptă pentru „fiecare metru”

Apărătorii ucraineni luptă cu înverşunare pentru „fiecare metru” din Severodoneţk, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, în timp ce forţele ruseşti au distrus un pod către un alt oraş de peste râu, lăsând civilii blocaţi cu o singură cale de ieşire.

Sievierodoneţk a devenit epicentrul bătăliei mai ample pentru controlul asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte din oraş, conform Reuters, citată de Mediafax.

„Obiectivul tactic cheie al ocupanţilor nu s-a schimbat: ei fac presiuni în Sievierodonetţk, lupte severe sunt în curs de desfăşurare acolo, literalmente pentru fiecare metru”, a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său video.

Zelenski a declarat că imaginea unui copil de 12 ani rănit într-un atac rusesc este acum imaginea Rusiei în întreaga lume. „Tocmai aceste fapte vor sublinia modul în care Rusia este văzută de lume”, a spus el.

„Nu Petru cel Mare, nu Lev Tolstoi, ci copii răniţi şi ucişi în atacurile ruseşti”, a mai spus el, într-o aparentă referire la comentariile preşedintelui rus Vladimir Putin de săptămâna trecută, comparând campania militară a Moscovei cu cucerirea de către împăratul rus Petru cel Mare, în secolul al XVIII-lea, a teritoriilor deţinute de Suedia.

Forţele ucrainene şi ruseşti încă se luptau duminică, stradă cu stradă, în Sievierodonetsk, a declarat guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai.

Forţele ruseşti au cucerit cea mai mare parte a oraşului, dar trupele ucrainene controlează o zonă industrială şi uzina chimică Azot, unde se adăpostesc sute de civili.

„Aproximativ 500 de civili au rămas pe teritoriul uzinei Azot din Sievierodonetsk, dintre care 40 sunt copii. Armata încearcă să-i evacueze”, a declarat Gaidai.

Dar ruşii au distrus un pod peste râul Doneţ care leagă Sievierodonetsk de oraşul Lysychansk, a precizat Gaidai. (Mediafax)

Vezi si

Oficial iranian: Președintele și ministrul de externe au murit în accident

Președintele Raisi și ministrul de externe au murit într-un accident de elicopter, a declarat un …