Thursday , July 25 2024

Lupte și bombardamente în sudul Fâșiei Gaza, tensiuni la granița Israelului cu Libanul

Lupte de stradă susținute de bombardamente israeliene au avut loc miercuri în sudul Fâșiei Gaza, în timp ce armata israeliană spune că se pregătește pentru o posibilă ofensivă în Liban împotriva mișcării islamiste Hezbollah, transmite AFP.

Armata israeliană a confirmat că își va continua operațiunile terestre împotriva Hamas lansate pe 7 mai în orașul Rafah, la granița cu Egiptul.
Miercuri, mai multe bombardamente au vizat vestul orașului Rafah și centrul teritoriului, potrivit martorilor și Apărării Civile. Lupte între soldați israelieni și luptători palestinieni s-au dat în cartierul saudit din vestul orașului Rafah, potrivit aripii armate a Jihadului Islamic, un grup armat palestinian aliat cu Hamas.

În nordul Fâșiei, martorii au raportat focuri de artilerie în cartierul Zeitun din orașul Gaza, în timp ce un bombardament în apropierea taberei Nuseirat din centru a provocat moartea a trei persoane, potrivit Apărării Civile.

Şapte persoane au fost ucise în timpul nopții de marți spre miercuri, potrivit salvatorilor, în urma unor atacuri cu drone asupra corturilor instalate în zona Al-Mawasi, la porțile orașului Rafah, unde s-au refugiat sute de mii de palestinieni.

Pe frontul de nord, armata israeliană a anunțat marți că au fost validate “planurile operaționale pentru o ofensivă în Liban”. Tot marți, șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a amenințat Hezbollah cu distrugerea în urma unui “război total”.

Miercuri, mai multe lovituri israeliene au vizat sudul Libanului, potrivit agenției de știri libaneze ANI, inclusiv satul de graniță Khiam. Hezbollah a anunțat moartea a doi luptători, inclusiv unul în satul Yaroune, și a revendicat responsabilitatea pentru un atac cu drone asupra soldaților israelieni la Metula, în nordul Israelului.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, urmează să țină miercuri un discurs televizat.

Fâșia Gaza a cunoscut o relativă acalmie de duminică, după anunțul unei pauze a operațiunilor israeliene de-a lungul unui drum de aproximativ zece kilometri în sudul teritoriului asediat, în fiecare zi, de dimineața până seara. Pauzele ar trebui să permită intrarea ajutorului umanitar pe la punctul de trecere Kerem Shalom. ONU a declarat marți că această pauza ar trebui să permită ca mai multe ajutoare să poată ajunge la populație, ceea ce încă nu se întâmplă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al ONU, Farhan Haq, punctul de trecere Kerem Shalom “a funcționat cu o capacitate limitată” marți, “în special din cauza luptelor”, în timp ce cel de la Rafah rămâne închis de când armata israeliană a preluat controlul asupra lui, la începutul lunii mai. “În ultimele săptămâni, situația s-a îmbunătățit în nord, dar s-a deteriorat considerabil în sud”, a asigurat el, subliniind că produsele de bază au fost disponibile pe piețele din sud și centru din Gaza, dar la “prețuri inaccesibile pentru mulți oameni”, din lipsa unor cantități suficiente.  (Agerpres)

Vezi si

Joe Biden explică retragerea din cursa prezidențială: ”Trebuie să-mi unesc partidul în această acţiune crucială. A venit timpul  pentru voci noi,  voci mai tinere”

Preşedintele american Joe Biden a explicat miercuri că a renunţat să candideze pentru un al …